Avstrija o beguncih: Ukrepati je treba zdaj

V begunski krizi, s katero se trenutno sooča EU, moramo delovati skupaj, članice unije pa bi morale biti solidarne med seboj, so se danes na Dunaju strinjali nemški in avstrijski zunanji minister ter evropski komisar za sosedsko politiko. Srbija in Makedonija pa sta opozorili, da k njima prihajajo begunci iz članice EU in odhajajo naprej v EU.

Zunanji minister Avstrije Sebastian Kurz Foto: Twitter
Zunanji minister Avstrije Sebastian Kurz Foto: Twitter

DUNAJ > Vodja avstrijske diplomacije Sebastian Kurz je na novinarski konferenci ob današnji konferenci o Zahodnem Balkanu izpostavil kot pomembno, da pozornost usmerimo tudi na tako imenovano balkansko pot, po kateri v Evropo prihajajo begunci, potem ko smo bili doslej večinoma pozorni na sredozemsko pot.

Po njegovih besedah potrebujemo skupen evropski odgovor na to krizo, sicer bo vse več držav skušalo krizo rešiti po svoje, kot že delata Madžarska in Danska. A to ne bo delovalo. “Samo z evropskim odgovorom bomo lahko rešili to skupno krizo,” je poudaril. Predlagal je, da bi za begunce poskrbeli že v izvornih državah in vzpostavili zaščitna območja.

Z njim se je strinjal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Ob tem je poudaril, da morajo članice EU izpolniti domačo nalogo in zaščititi tiste, ki so na begu ter jim ponuditi humanitarno pomoč. Ponovil je tudi nujnost evropske solidarnosti z najbolj obremenjenimi članicami ter se zavzel za pravično porazdelitev migrantov, brez katere se bo zmanjšala tudi gostoljubnost v državah, ki jih zdaj sprejmejo največ.

“Uspelo nam bo le, če bomo mislili in delovali evropsko” in če bo vseh 28 držav članic unije sodelovalo, je poudaril tudi evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Johannes Hahn. Ob tem je spomnil, da v evropski soseščini živi 25 milijonov beguncev, med njimi Sirci, Palestinci, Ukrajinci in migranti s Severnega Kavkaza.

“Gre za selitev narodov,” je bil oster srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je poudaril, da je Srbija tako kot Makedonija tranzitna država, a nosi veliko breme. “K nam prihajajo migranti iz EU in odhajajo v EU,” je dejal in vprašal, kako bo unija rešila to vprašanje. “Ker v EU nimate ustrezne strategije, plačujemo mi,” je bil kritičen, ob tem pa je menil, da bo za oktober napovedana konferenca o migrantski krizi organizirana prepozno.

Po Dačićevih besedah v Srbijo in Makedonijo vsak dan pride okoli 2000 beguncev, za katere se trudijo kar najbolje poskrbeti. “A v Srbiji je že 44.000 beguncev iz prejšnjih vojn in 220.000 notranje razseljenih s Kosova”. “Torej imamo več begunskih kriz in ne moremo se ukvarjati le z njimi, to bi bilo nepravično do naših ljudi”.

Na poseben položaj Makedonije v begunski krizi kot nečlanice unije, v katero prihajajo begunci iz EU, je opozoril tudi vodja makedonske diplomacije Nikola Poposki. Dejal je, da je v minulih dneh v državo prišlo do 4000 beguncev dnevno, kar je za Makedonijo velika obremenitev, visoki komisariat ZN za begunce pa napoveduje, da jih bo v prihodnje prišlo do 3000 na dan. “Nihče naj nima iluzije, da se bo to rešilo, razen če se v Evropi dogovorimo,” je poudaril in dodal, da je treba ukrepati zdaj.

“Da iz EU prihajajo begunci v nečlanico, je sramotno,” je izpostavil Kurz ter pozval k ukrepanju. Pri tem je bil posebej kritičen do Grčije, ki begunce kar z avtobusi vozi na mejo z Makedonijo.

STA


Najbolj brano