Avstrija naj bi ograjo v Špiljah dokončala do konca leta

Pleteno žično ograjo na avstrijski strani mejnega prehoda Špilje naj bi postavili do konca leta. V ograji bo očitno zijala osemmetrska luknja, saj je eden izmed lastnikov zemljišč dal jasno vedeti, da zanjo ne bo dal dovoljenja. Na tem delu meje bodo zato uvedli druge “tehnične in mejnopolicijske ukrepe”, je za današnjo izdajo časnika Österreich potrdilo notranje ministrstvo.

Špilje oktobra letos Foto: STA
Špilje oktobra letos Foto: STA

DUNAJ > Avstrija je dela za postavitev zapor na meji začela v ponedeljek. Po pojasnilih avstrijskega notranjega ministrstva predelave na mejnem prehodu potekajo na dveh območjih.

Gre za “osnovno območje”, kamor bo dostop omejen na način, podoben zapornicam. Na tem območju bo za begunce na voljo 29 zabojnikov. Drugi korak predstavlja postavitev 3,7 kilometra dolge ograje, ojačane s kovinskimi palicami, ki bo v osrednjem delu visoka štiri metre, na obrobju pa le 2,5 metra.

Namen na novo preurejenega mejnega območja je po navedbah notranjega ministrstva na Dunaju zagotoviti urejen prestop beguncev. Pri tem naj bi jim v najboljši možni meri zagotovili varnost.

Za njihovo “orientacijo in pomiritev” bodo uvedli komunikacijski in usmerjevalni sistem, ki se bo začel že na slovenski strani meje. Tako naj bi z velikimi ekrani na primer posredovali podatke o čakalni dobi, s čimer naj bi po mnenju avstrijskega ministrstva tudi povečali občutek varnosti prizadetih.

Ta sistem upravljanja meje naj bi bil edinstven v Evropi in naj bi omogočil “vstop več tisoč beguncem”. S preurejenim mejnih prehodom v Špiljah pa naj bi se Avstrija tudi držala vseh “bistvenih pravnih podlag”, so poudarili na tamkajšnjem notranjem ministrstvu. Dnevno naj bi v Špiljah opravili kontrolo do 11.000 ljudi.

Na avstrijskem notranjem ministrstvu kljub upadu števila beguncev v zadnjih tednih pričakujejo, da se bo to najkasneje do pomladi znova povečalo.

STA


Najbolj brano