Avstrija in Slovaška podpisali dogovor o prerazporeditvi beguncev

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je danes s slovaškim kolegom Robertom Kalinakom podpisala dogovor o začasni namestitvi 500 beguncev, ki so v Avstriji zaprosili za azil, na Slovaškem.

Vse več evropskih držav je prepričanih, da  morata Grčija in 
Italija storiti več pri registraciji in nadzoru prihodov migrantov.
Vse več evropskih držav je prepričanih, da morata Grčija in Italija storiti več pri registraciji in nadzoru prihodov migrantov. 

DUNAJ > “To je majhna razbremenitev za Avstrijo in resnično velik znak solidarnosti Slovaške,” je ob podpisu dogovora pred novinarji na Dunaju povedala Johanna Mikl-Leitner. Tudi Robert Kalinak je poudaril, da je Slovaška s tem želela predvsem izkazati solidarnost.

Dodal je, da je Avstrija Slovaški velikokrat priskočila na pomoč, med drugim s podporo za vstop v schengensko območje. “Plačati želimo naše dolgove,” je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Slovaška bo poskrbela za nastanitev 500 migrantov, Avstrija za oskrbo in varnost

V skladu z dogovorom bo Slovaška poskrbela za nastanitev 500 migrantov, njihovo preskrbo in čiščenje prostorov ter dobavo elektrike, plina in vode, uredila pa bo tudi vsa potrebna dovoljenja. Avstrija bo nosila stroške oskrbe in varnostne službe.

Mikl-Leitnerjeva je poudarila, da je ta rešitev za Avstrijo ugodnejša, kot če bi prosilci za azil ostali na njenih tleh. Konkretnih številk pri tem ni navedla, kot tudi ne Kalinak.

Petstoterico prosilcev azila, ki so zdaj nameščeni v kraju Traiskirchen južno od Dunaja, bodo nastanili v študentskem naselju tehnične univerze v kraju Gabčikovo na zahodu Slovaške, ob meji z Madžarsko. Za ta kraj, ki glede na podatke iz spletne enciklopedije Wikipedia šteje 5100 prebivalcev, pri čemer naj bi jih bilo 90 odstotkov madžarskega porekla, naj bi bil dogovor sporen.

Dogovor še določa, da bodo 250 oseb v Gabčikovo preselili avgusta, 250 pa septembra. Kot je danes še poudarila avstrijska ministrica, gre za začasno namestitev - dokler ne bo sklenjen azilni postopek v Avstriji.

Avstrija ne bo sprejela dodatnih prosilcev za azil iz Grčije ali Italije

Avstrija je v prvem trimesečju letos prejela največje število prošenj za azil glede na število prebivalcev med članicami EU za Madžarsko in Švedsko, kažejo zadnji podatki Eurostata.

To je v ponedeljek na srečanju notranjih ministrov EU, na katerem so dosegli dogovor o razporeditvi približno 55.000 beguncev v prihodnjih dveh letih, izpostavila tudi Mikl-Leitnerjeva, ko je dejala, da Avstrija že obravnava več kot pravičen del prošenj beguncev.

Zaradi tega po njenih besedah ne bo sprejela dodatnih prosilcev za azil iz Grčije ali Italije - gre za skupaj 40.000 ljudi, bo pa prevzela skupaj 1900 beguncev iz kvote 20.000, ki prihajajo iz tretjih držav. Pri tem je 1500 ljudi že v obravnavi, tako da bo Avstrija prevzela dodatnih 400 oseb, je pojasnila Mikl-Leitnerjeva.

Grčija in Italija morata storiti več pri registraciji in nadzoru prihodov migrantov

Menila je, da morata Grčija in Italija storiti več pri registraciji in nadzoru prihodov migrantov, v pogovoru za današnjo izdajo dunajskega časnika Kurier pa ocenila tudi, da bi moral biti stabilen azilni sistem v Grčiji pogoj za nadaljnji milijardni paket pomoči Grčiji.

Atene bi morale po njenih besedah begunce registrirati in jim odvzeti prstne odtise, poleg tega bi morala grška vlada tesneje sodelovati z evropskim azilnim podpornim uradom (Easo) in evropsko agencijo za zunanje meje Frontex, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano