Avstrija bo na Brennerju postavila 370-metrsko ograjo

V Avstriji so danes predstavili prve podrobnosti nadzora, ki ga nameravajo v bran pred navalom migrantov vzpostaviti na mejnem prehodu oziroma prelazu Brenner z Italijo. Na novinarski konferenci na Brennerju je vodstvo tirolske policije sporočilo, da bodo na prehodu postavili 370 metrov ograje, za izvajanje kontrol bodo ustavljali tudi vlake.

Avstrija bo v bran pred navalom migrantov  na mejnem 
prehodu oziroma prelazu Brenner z Italijo postavila 370-metrsko ograjo. Foto: Vesna Humar
Avstrija bo v bran pred navalom migrantov na mejnem prehodu oziroma prelazu Brenner z Italijo postavila 370-metrsko ograjo. Foto: Vesna Humar

INNSBRUCK > Deželna policija po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA za zdaj ni sporočila, kdaj točno bo novo upravljanje prehoda nared v celoti. Je pa direktor tirolske policije Helmut Tomac poudaril, da uvedba dejanskih kontrol na meji ni odvisna od dokončanja gradbenih del - lahko bi jih začeli izvajati prej ali kasneje.

Za nadzor na meji se bodo torej odločali na podlagi gibanja migrantov. Kontrole je mogoče začeti kadarkoli, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še poudaril Tomac. Pri tem avstrijske oblasti ne nameravajo upoštevati niti praznikov.

Tirolski časnik Tiroler Tageszeitung je danes poročal, da bo Avstrija strog nadzor na tem gorskem prelazu začela izvajati konec maja ali v začetku junija. Oblasti namreč pričakujejo, da bo do tedaj dnevno število prispelih migrantov naraslo do 500, časnik povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še poročal tirolski dnevnik, bodo z ograjo iz žičnate mreže ljudi usmerjali k nadzornim točkam. Pregledovali bodo tudi osebna in tovorna vozila, ki bodo morala pred tem hitrost upočasniti na 30 kilometrov na uro, poroča tirolski dnevnik.

Brenner je ena glavnih transportnih poti med jugom in severom Evrope skozi Alpe, načrtovani nadzor pa skrbi sosednjo Italijo in tudi avstrijsko gospodarstvo. Kot je še pred predstavitvijo ukrepov na Brennerju ocenil za prevozništvo pristojni v avstrijski gospodarski zbornici Alexander Klacska, bi lahko nadzor na tem prelazu zaradi čakanja in zastojev logistično vejo gospodarstva stal milijon evrov dnevno, navaja dpa.

Gospodarskih posledic nadzora na Brennerju se bojijo tudi v Italiji, tudi za turizem. Premier Matteo Renzi je dejal, da možnost zaprtja Brennerja predstavlja očitno kršitev evropskih pravil in da je v nasprotju z zgodovino, logiko in prihodnostjo. “Zaprtje Brennerja bi pomenilo hudo škodo za gospodarstvo in transport, pa tudi za EU, saj je Brenner simbol evropske integracije,” pa je izjavil italijanski minister za promet Graziano Delrio.

V Rim v četrtek potuje novi avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka, ki se bo pogovarjal z italijanskim kolegom Angelinom Alfanom. Sobotka bo nato v petek potoval še v Nemčijo, napoveduje APA.

STA


Najbolj brano