Avstrija bo begunce vračala predvsem v Bolgarijo in Romunijo, a tudi v Slovenijo

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner, ki se na Bavarskem udeležuje klavzure tam vladajoče Krščansko socialne unije CSU, je dejala, da je Avstrija v druge države EU, predvsem v Bolgarijo in Romunijo, letos vrnila več kot 5000 beguncev. Kot je napovedala, bodo prosilce za azil vračali tudi v Slovenijo in na Hrvaško.

Fotografija je simbolična. Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell/Bobo
Fotografija je simbolična. Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell/Bobo

MÜNCHEN > Ministrica je opozorila, da migranti v Sloveniji in na Hrvaškem praktično ne vlagajo prošenj za azil, čeprav gre za varni državi, kar dokazuje, da ne iščejo le varnosti, ampak izbirajo gospodarsko najbolj privlačne države.

Za funkcioniranje azilnega sistema je po njenem potrebna učinkovita politika vračanja in Avstrija bo prosilce za azil, ki bodo prišli iz Slovenije in Hrvaške, v skladu s predpisi dosledno vračala. Madžarske, od koder v Avstrijo prihaja daleč največ beguncev, pri tem ni omenila.

Je pa še povedala, da so avstrijske oblasti letos v druge članice EU, predvsem Bolgarijo in Romunijo, v skladu z dublinsko uredbo vrnile več kot 5000 beguncev, med njimi tudi Sirce. Poleg tega so zaprli 545 trgovcev z ljudmi in bodo letos najverjetneje sodili 2000, kar je dvakrat več kot lani.

Avstrija je enako kot Nemčija pred tedni sporočila, da začasno ne bo izvajala dublinske uredbe in sirskih beguncev ne bo vračala nazaj v države članice EU, iz katerih so prišli. Zaradi tega sta bili državi med drugim deležni ostrih kritik s strani madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Ministrica se je sicer skupaj z bavarskim kolegom Joachimom Herrmannom danes tudi zavzela, da je treba na zunanjih mejah EU, še posebej na grško-turški meji, nujno vzpostaviti učinkovit nadzor in jih intenzivno zaščititi, sicer se bo kaos nadaljeval. "Tudi vi odločate, kdo pri vas vstopa v hišo in kdo navsezadnje ostane zunaj," je ponazorila.

Odgovora na to, kdaj naj bi začeli med Avstrijo in nemško Bavarsko znova normalno voziti vlaki, Mikl-Leitnerjeva danes ni dala. Kot je opozorila, trenutno primanjkuje predvsem posebnih vlakov za prevoz beguncev, s katerimi bi razbremenili normalen železniški promet.

Herrmann je izpostavil, da sedanja situacija ni sprejemljiva. Avstrijska stran mora po njegovem poskrbeti za to, da beguncev na rednih vlakih ne bo, obenem pa je treba vzpostaviti sistem, "da ne bo treba vse to sprejeti šele na nemški meji. Upam, da bomo prišli do razumne rešitve," je še dejal.

STA


Najbolj brano