Avstrija bo Sloveniji pomagala pri nadzoru schengenske zunanje meje

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je danes napovedala, da bo Dunaj na hrvaško-slovensko mejo poslal 30 “strokovnjakov”, ki bodo Sloveniji pomagali pri nadzoru zunanje schengenske meje. Prvi naj bi z delom začeli prihodnji teden, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je poudarika, da  se na zunanjih meja schengenskega območja 
odloča, ali bodo v Evropi veljale urejene razmere ali ne. Foto: Bobo
Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je poudarika, da se na zunanjih meja schengenskega območja odloča, ali bodo v Evropi veljale urejene razmere ali ne. Foto: Bobo

DUNAJ > Kot je še povedala Johanna Mikl-Leitner, so ti strokovnjaki doslej pomagali tudi v drugih balkanskih državah.

Odločitev o avstrijski pomoči je bila po navedbah APA sprejeta na telefonski konferenci avstrijske notranje ministrice s slovensko notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar. Kot je po pogovoru še poudarila Johanna Mikl-Leitner, se na zunanjih meja schengenskega območja odloča, ali bodo v Evropi veljale urejene razmere ali ne, še poroča APA.

Dogovor med ministricama so potrdili tudi pri slovenski policiji. Kot so pojasnili, v skladu z njim slovenski in avstrijski policisti že izvajajo skupni nadzor predvsem na vlakih med postajo Jesenice in slovensko-hrvaško mejo ter med Mariborom in mejo. Tak dogovor je tudi v skladu z dogovori med državama, ki omogočajo operativno sodelovanje varnostnih organov, so še izpostavili.

STA


Najbolj brano