Avstrija Grčiji zagrozila z izključitvijo iz Schengna

Grčija se je znova znašla pod pritiskom zaradi begunske krize. Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je namreč Atenam zagrozila z “začasno izključitvijo” iz schengenskega območja, če ne bodo naredile več za zaščito zunanjih meja EU. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmmeier se je odzval kritično, češ da gre za “psevdorešitev”.

Johanna Mikl-Leitner  Foto: Wikipedia
Johanna Mikl-Leitner  Foto: Wikipedia

DUNAJ, DAVOS>“Da grško-turške meje ni mogoče nadzorovati, je le mit,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila ministrica Johanna Mikl-Leitner v intervjuju za nemški dnevnik Die Welt. Dodala je, da ne bi smeli izključiti možnosti suspendiranja podpisnice schengenskega sporazuma, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti in obotavljaje sprejme pomoč.

“Potrpežljivost številnih Evropejcev je dosegla mejo. ... Veliko smo se pogovarjali, zdaj je treba ukrepati. Gre za zaščito stabilnosti, reda in varnosti v Evropi,” je bila odločna avstrijska ministrica.

“Psevdorešitve, kot je izključitev držav iz Schengna ne bodo prinesle napredka, predvsem pa ne bodo zmanjšale pritoka migrantov in bodo delile Evropo,” je bil v odzivu na izjave avstrijske ministrice danes kritičen vodja nemške diplomacije.

Dodal je, da brez solidarnosti ne bo rešitve begunske krize. “Nasprotno, vsi moramo vleči v isto smer in vse sile usmeriti v boj proti vzrokom, zaradi katerih begunci zapuščajo domovino, v krepitev zunanjih meja unije ter pravično porazdelitev prosilcev za azil po Evropi,” je zatrdil.

Časnik Financial Times je pred dnevi poročal, da več predstavnikov držav članic in EU meni, da bi z grožnjami o izključitvi iz Schengna lahko prepričali Grčijo v učinkovitejši nadzor njenih meja. Grški državni sekretar za migracije Jianis Muzalas je sicer navedbe časnika zavrnil in dejal, da je v članku veliko “neresnic in zavajanj”.

EU je sicer prejšnji mesec zavrnila možnost izključitve Grčije iz Schengna. Luksemburški minister za priseljevanje Jean Asselborn, čigar država je v drugi polovici lanskega leta predsedovala Svetu EU, je dejal, da “ni pravnih možnosti za izključitev države iz schengenskega območja”, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano