Avstralski nadškof obtožen prikrivanja spolne zlorabe otroka

Avstralski nadškof Philip Wilson je bil danes obtožen prikrivanja spolne zlorabe otroka. Po poročanju avstralskih medijev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, je 64-letni Wilson najvišji predstavnik katoliške cerkve, ki je obtožen tovrstnega kaznivega dejanja. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do dve leti zapora.

Avstralski nadškof Philip Wilson je bil danes obtožen prikrivanja spolne zlorabe otroka. Foto: Tina Kosec
Avstralski nadškof Philip Wilson je bil danes obtožen prikrivanja spolne zlorabe otroka. Foto: Tina Kosec

SYDNEY > Philip Wilson je obtožen v povezavi s kaznivim dejanjem, ki ga je v 70. letih minulega stoletja storil zdaj že pokojni duhovnik, znani pedofil Jim Fletcher. Takrat sta oba delala v škofiji v bližini Newcastla, severno od Sydneyja.

Willson je v odzivu na obtožbo zapisal, da bo storil vse, da bo dokazal svojo nedolžnost.

Fletcherjeva žrtev Peter Gogarty je za avstralske medije dejal, da zdaj čuti veliko olajšanje. “Menim, da je zelo zelo pomemben dan za Avstralijo, da imamo obtoženega na tako visokem položaju. Dodati moram, da za vsakogar v naši državi velja domneva nedolžnosti, a že to, da se je naš pravni sistem odločil, da bo obtožil nekoga tako zelo visokega, ima ogromen pomen,” je dejal.

Prva obravnava na sodišču je napovedana za 30. april.

Obtožnico proti Wilsonu so izdali v okviru posebne policije preiskave, ki se je začela leta 2010 in zadeva prikrivanja spolnih zlorab otrok v obdobju več desetletij v škofiji Maitland-Newcastle. V Avstraliji poteka državna preiskava o domnevi pedofiliji v javnih ustanovah, kot so verske organizacije, šole in druge državne ustanove.

Preiskavo je leta 2013 sprožila nekdanja premierka Julia Gillard.

STA


Najbolj brano