Avstralija sprejela protiteroristično zakonodajo

Avstralski parlament je v četrtek sprejel spremembo protiteroristične zakonodaje, ki dovoljuje odvzem dvojnega državljanstva tistim, ki so obsojeni zaradi terorizma in obsojeni na najmanj šest let zapora, ali pa so se borili na strani prepovedanih skupin v tujini.

Sydney Foto: Wikipedia
Sydney Foto: Wikipedia

SYDNEY > Kot je pojasnil generalni tožilec George Brandis, bo nova zakonodaja teroristom, ki imajo dvojno državljanstvo, tudi preprečila, da bi se vrnili v Avstralijo. Sprejeta zakonodaja po njegovih besedah pomeni nadgradnjo obstoječe zakonodaje, ki bo sedaj v skladu z “novo dobo terorizma”.

Kot je še dejal, so bile spremembe nujno potrebne, saj se je potrebno odzvati na trenutne grožnje po svetu in v Avstraliji, kjer velja, da je tveganje za teroristične napade “verjetno”.

Avstralijo zelo skrbi naraščanje števila borcev, ki se v Iraku in Siriji borijo na strani skrajnih skupin, kot je skupina IS. V regiji naj bi se trenutno borilo 110 Avstralcev, doslej pa jih je umrlo 45.

“Dvojni državljani, ki so vpleteni v terorizem, so prelomili zaobljubo zvestobe tej državi in si ne zaslužijo, da so avstralski državljani,” je še dejal Brandis, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano