Atene: Odločitev ECB ne bo porušila grškega finančnega sektorja

Sredina odločitev Evropske centralne banke (ECB) ne bo porušila grškega finančnega sektorja, je sporočilo grško finančno ministrstvo. ECB se je namreč odločila, da grškim bankam ne bo več dovolila, da bi za najemanje posojil pri njej kot zavarovanje ponudile grške državne obveznice.

Grški finančni minister Janis Varufakis se bo danes v Berlinu sešel z nemškim kolegom Wolfgangom Schäublejem. Foto: Robert Crc
Grški finančni minister Janis Varufakis se bo danes v Berlinu sešel z nemškim kolegom Wolfgangom Schäublejem. Foto: Robert Crc

ATENE, FRANKFURT> Banke bi zato lahko ostale brez pomembnega vira svežega denarja.

Grški finančni sektor ne glede na to ohranja ustrezno raven kapitala in je polno zaščiten, so poudarili na grškem finančnem ministrstvu. Na voljo ostajajo drugi likvidnostni kanali, njihove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

A ta izjava trgov ni pomirila. Zahtevana donosnost na grške desetletne obveznice je danes na sekundarnem trgu poskočila in presegla mejo desetih odstotkov.

Potem ko so bile obresti na grške državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let v sredo pri 9,678 odstotka, so bile danes nekaj po 8. uri pri 10,051 odstotka.

Za nevzdržno zadolževanje velja že zahtevana donosnost nad sedmimi odstotki.

Osrednji indeks na borzi v Atenah je po odprtju zgrmel za skoraj 10 odstotkov, trenutno pa je 5,59 odstotka pod izhodiščem.

Odločitev ECB je močno prizadela tudi evro. V azijskem trgovanju je padel za več kot odstotek, na borzi v Frankfurtu pa zdaj vendarle pridobiva. Trenutno je pri 1,1378 dolarja oziroma 0,39 odstotka nad izhodiščem.

Predstavniki grške vlade medtem nadaljujejo evropsko turnejo, na kateri iščejo podporo za svoje ideje za kompromis o prihodnjem sodelovanju Grčije in evropskih posojilodajalcev.

Grški finančni minister Janis Varufakis se bo danes v Berlinu sešel z nemškim kolegom Wolfgangom Schäublejem. Prav Nemčija pa je najostrejši kritik omilitve pogojev za mednarodno pomoč oziroma varčevalne politike, za kar se zavzemajo Atene.

STA


Najbolj brano