Atene: Denarja za april je dovolj

Grčija bo pravočasno, do 9. aprila, izpolnila svoje obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF). “Denarja za april je dovolj,” je za grško televizijo povedal tiskovni predstavnik grške vlade Gabriel Sakelaridis. Medtem je v javnost ušel seznam načrtovanih grških reform.



V javnost je ušel najbolj podroben dokument o grških 
reformnih in varčevalnih načrtih doslej. Foto: Wikipedia
V javnost je ušel najbolj podroben dokument o grških reformnih in varčevalnih načrtih doslej. Foto: Wikipedia

ATENE > Gabriel Sakelaridis je spomnil, da Grčija od avgusta 2014 od mednarodnih posojilodajalcev ni prejela nobene finančne pomoči. “Vsi vedo, da obstajajo določene likvidnostne težave,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nekateri mediji so sicer navajali, da ima Grčija dovolj denarja le še do 8. aprila.

Zadnji pogovori med Grčijo in posojilodajalci o končnem programu reform, v zameno za katerega naj bi EU Atenam izplačala preostanek od skupno 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči, so se v sredo končali brez dogovora. Finančni ministri območja evra naj se ne bi sestali kmalu.

V javnost je medtem ušel najbolj podroben dokument o grških reformnih in varčevalnih načrtih doslej. Po poročanju dpa je podrobnosti dokumenta, ki sicer obsega 26 strani, objavil britanski časnik Financial Times.

Atene so do objave podrobnosti zelo kritične. S posojilodajalci so se namreč dogovorili, da seznam ostane skriven.

Grčija je sicer v dokumentu zapisala, da je “preživetje unije, še posebej pa skupne valute, sedaj pod vprašajem”. Grčija sebe ocenjuje kot “ponosno in nedotakljivo članico EU in kot nepreklicno članico območja z evrom”, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Država poudarja, da se bo z reformami leta 2015 v njeno blagajno iz naslova davčnih prihodkov priteklo najmanj 4,68 milijarde evrov in največ 6,11 milijarde evrov dodatnih sredstev. Socialni izdatki naj bi dosegli 1,148 milijarde evrov, privatizacija pa naj bi prinesla med 1,5 milijarde in 1,6 milijarde evrov dodatnih finančnih virov.

Atene ob tem poudarjajo, da so v dokumentu prvič predstavili celoten seznam reform in zakonodajnih projektov. To naj bi bil korak naprej v polnem razumevanju Grčije s strani partnerk iz območja z evrom. Dogovor naj bi bil dosežen do konca aprila.

Sicer pa novi, popravljeni podatki grških oblasti, napovedujejo gospodarsko rast v višini 1,4 odstotka letos in 2,9 odstotka prihodnje leto. Stopnja brezposelnosti naj bi se letos zmanjšala na 23,4 odstotka, v prihodnjem letu pa naj bi znašala 21,2 odstotka.

Grške finančne potrebe so letos ocenjene na 19 milijard evrov.STA


Najbolj brano