Asadova stranka na sirskih parlamentarnih volitvah osvojila večino

Vladajoča stranka sirskega predsednika Bašarja al Asada Baas je skupaj s svojimi zaveznicami na parlamentarnih volitvah, ki so minulo sredo potekale v delih države pod nadzorom vlade, osvojila večino od 250 sedežev, je v soboto sporočila sirska državna volilna komisija.

Stranka sirskega predsednika Bašarja al Asada Baas je na 
sirskih parlamentarnih volitvah osvojila večino. Foto: STA
Stranka sirskega predsednika Bašarja al Asada Baas je na sirskih parlamentarnih volitvah osvojila večino. Foto: STA

DAMASK > Zmago je osvojilo vseh 200 kandidatov z liste Narodna enotnost, na kateri je sodelovala tudi stranka Bašarja al Asada, ki v Siriji vlada že več kot pol stoletja, poročanje sirskega dnevnika Al Vatan povzema francoska tiskovna agencija AFP. Volilci so izbirali med 3500 kandidati, ki so se potegovali za štiriletni mandat.

Volitev se je udeležilo nekaj več kot pet milijonov od skoraj devetih milijonov volilnih upravičencev. Volilna udeležba je tako znašala nekaj več kot 57 odstotkov.

Opozicija v izgnanstvu in zahodne države so volitve označile za nelegitimne, Rusija, ki je zaveznica režima, pa je sporočila, da so volitve v skladu s trenutno sirsko ustavo.

To so bile v Siriji druge parlamentarne volitve od začetka državljanske vojne leta 2011, v kateri je bilo ubitih več kot 270.000 ljudi. Več milijonov Sircev je moralo zaradi vojne zapustiti svoje domove.

Pod okriljem ZN v Ženevi potekajo mirovna pogajanja med sirsko vlado in opozicijo. Cilj pogovorov je končati vojno, izvesti politično tranzicijo, sprejeti novo ustavo ter do septembra 2017 izvesti nove predsedniške in parlamentarne volitve.

STA


Najbolj brano