Asad pravi, da se med sirskimi begunci skrivajo teroristi

Sirski predsednik Bašar al Asad je v danes objavljenem intervjuju številne rojake, ki so pobegnili iz Sirije, označil za teroriste. “Ti teroristi so v Siriji v rokah držali strojnice ali ubijali ljudi, zdaj pa so miroljubni begunci v Evropi ali na Zahodu,” je povedal Asad, ki ni navedel, koliko sirskih beguncev ima za teroriste.

Bašar al Asad Foto: STA
Bašar al Asad Foto: STA

WASHINGTON > Bašar al Asad je v intervjuju, ki ga je objavil Yahoo News, zavrnil načrt ameriškega predsednika Donalda Trumpa o varnih območjih za civiliste v Siriji. Trump je prejšnji mesec dejal, da bo “ustvaril varna območja” za ljudi, ki so zbežali pred nasiljem, s tem pa bi preprečil migracije v Evropo in druge dele sveta. Podrobnosti ni razkril.

“Varna območja za Sirce lahko nastanejo, ko prideš do stabilnosti in varnosti. Kjer nimaš teroristov. Kjer nimaš podpore teroristov s strani sosednjih držav ali zahodnih držav. To sploh ni realistična ideja,” meni Asad.

Bela hiša je prejšnji mesec Pentagonu in State Departmentu naročila, naj pripravi načrt za varna območja v Siriji in bližnjih regijah. Kmalu zatem je Trump podpisal izvršni ukaz, s katerim je prepovedal državljanom sedmih muslimanskih držav vstop v ZDA. Ideja o varnih območjih v Siriji ima v ZDA že dlje časa podporo med politiki in drugimi uradniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano