Asad čestital Sircem za osvoboditev Alepa

Sirski predsednik Bašar al Asad je danes označil mesto Alep za osvobojeno in čestital sirskemu ljudstvu. Iz vzhodnega Alepa se je sicer danes začela evakuacija civilistov, ranjencev in upornikov. Skupaj naj bi evakuirali okoli 15.000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bašar al Asad Foto: STA
Bašar al Asad Foto: STA

DAMASK > Na uradnih družbenih omrežjih sirskega predsednika so danes predvajali video, v katerem je dejal, da je osvoboditev Alepa zgodovinskega pomena, ki si zasluži več kot čestitke. Neizbežno zavzetje Alepa pa je označil za ključni trenutek sirske vojske.

“Mislim, da se bomo sedaj po osvoboditvi Alepa govorili kot o času pred osvoboditvijo Alepa in o času po osvoboditvi Alepa,” je še povedal Bašar al Asad.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je bil video po vsej verjetnosti posnet s telefonom in je precej drugačen od uradnega formata, v katerih Asad običajno nagovarja ljudstvo.

Iz vzhodnega dela sirskega mesta Alep se je danes začela evakuacija civilistov, ranjenih in upornikov. Po navedbah Moskve in Damaska bodo danes evakuirali najmanj 4000 upornikov in članov njihovih družin, skupaj okoli 15.000 ljudi. Po navedbah sirske vojske je bilo v prvem konvoju 951 ljudi, vključno z 200 borci in 108 ranjenimi.

Britanski obrambni minister Michael Fallon se je danes v Londonu srečal s predstavniki koalicije pod vodstvom ZDA, ki se borijo proti skrajni skupini IS v Siriji in Iraku. Po sestanku je dejal, da Asadu kljub prevzemu oblasti nad Alepom ne bo uspelo ostati sirski predsednik.

“Ne vidimo prihodnosti za predsednika Asada v Siriji, ni zmage v bombardiranju bolnišnic ali v tem, da nadzoruješ le 40 odstotkov države,” je povedal Fallon.

Nadaljeval je, da še vedno iščejo politično rešitev za Sirijo, ki je bolj pluralistična, s tem pa se je strinjal tudi ameriški obrambni minister Ashton Carter, ki se je udeležil srečanja v Londonu.

STA


Najbolj brano