Asad: Vojaški uspehi bodo pospešili politični dogovor

Sirski predsednik Bašar al Asad je izjavil, da bodo uspehi sirske vojske pomagali pospešiti politično rešitev za državljansko vojno, saj slabijo položaj nasprotnikov iz tujine, ki po njegovih besedah ovirajo sleherni dogovor.

Bašar al Asad Foto: STA
Bašar al Asad Foto: STA

DAMASK > Medtem kovladne sile ob podpori ruskih vojaških letal nadaljujejo ofenzivo proti skrajni skupini IS, Bašar al Asad poudarja, da njegova vlada ostaja prožna v pristopu do pogovorov o končanju pet let trajajoče vojne.

“Vendar imajo te zmage hkrati vpliv na sile in države, ki ovirajo dogovor, ker te države, v prvi vrsti Savdska Arabija, Turčija, Francija in Velika Britanija, stavijo na naš poraz na bojišču, da bi okrepile svoj položaj na pogovorih,” je dejal sirski predsednik v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Ria.

Asad je dal intervju dva dni po tistem, ko so vladne sile ob podpori ruskih vojaških letal pregnale skrajneže IS iz strateško pomembnega mesta Palmira. To je bil za džihadiste eden večjih porazov, odkar so leta 2014 razglasili kalifat v Siriji in Iraku.

Pogovori o Siriji pod okriljem ZN prekinjeni minuli četrtek

Posredni pogovori o Siriji pod okriljem Združenih narodov so bili prekinjeni minuli četrtek, saj je bil dosežen le majhen napredek. Pogovore je omogočila krhka prekinitev ognja v Siriji, ki velja od minulega meseca in za katero sta se dogovorili ZDA in Rusija. Premirje sicer ne velja za skrajne skupine, kot sta IS in Fronta al Nusra.

Odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura želi, da bi se na pogajanjih lotili vprašanja politične tranzicije, ki je po njegovih besedah “mati vseh vprašanj”. Toda sirska vlada je že pred začetkom pogovorov dala jasno vedeti, da Asadova usoda ne bo na dnevnem redu.

Asad je sicer v pogovoru za rusko tiskovno agencijo zatrdil, da je vladna delegacija pokazala fleksibilnost v pogovorih z opozicijo, da “ne bi zamudili ene same priložnosti” za dogovor.

Asad: prehodna vlada mor vključevati tako režim kot opozicijo

“Ruska vojaška podpora, podpora, ki jo nudijo prijatelji Sirije, in vojaški dosežki sirske vojske - vse to bo vodilo v pospešitev političnega dogovora in ne nasprotno,” je prepričan sirski predsednik.

Asad je povedal, da mora prehodna sirska vlada vključevati tako režim kot opozicijo. Po njegovih besedah je logično, da bodo v njej zastopane “neodvisne sile, opozicijske sile in sile, zveste vladi”.

Ocenil je še, da je petletna državljanska vojna Sirijo stala več kot 200 milijard dolarjev. “Gospodarska škoda in škoda na infrastrukturi presegata 200 milijard. Gospodarska vprašanja bo mogoče rešiti takoj, ko se bodo razmere stabilizirale, obnova infrastrukture pa bo trajala dolgo časa,” je dejal.

STA


Najbolj brano