Argentinski sodnik zavrgel obtožnico proti predsednici države

Argentinski sodnik je danes zavrgel obtožnico, ki jo je tožilstvo vložilo proti predsednici Cristini Fernandez de Kirchner, ker naj bi ščitila iranske funkcionarje pred pregonom zaradi vpletenosti v teroristični napad na judovski center v Buenos Airesu leta 1994, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Argentinski sodnik je danes zavrgel obtožnico, ki jo je tožilstvo vložilo proti predsednici Cristini Fernandez de Kirchner, ker naj bi ščitila iranske funkcionarje pred pregonom zaradi vpletenosti v teroristični napad na judovski center v Buenos Airesu Foto: Wikipedia
Argentinski sodnik je danes zavrgel obtožnico, ki jo je tožilstvo vložilo proti predsednici Cristini Fernandez de Kirchner, ker naj bi ščitila iranske funkcionarje pred pregonom zaradi vpletenosti v teroristični napad na judovski center v Buenos Airesu Foto: Wikipedia

BUENOS AIRES > Tožilci so z vložitvijo obtožnice skušali sprožiti sodni proces proti Cristini Fernandez de Kirchner. To je nameraval storiti že njihov pokojni kolega Alberto Nisman, ki je prejšnji mesec umrl v sumljivih okoliščinah, potem ko je argentinsko predsednico obtožil zaščite Irancev, ki naj bi bili osumljeni naročila smrtonosnega terorističnega napada pred več kot 20 leti, ki je terjal 85 življenj, 300 ljudi pa je bilo ranjenih, vpleteno pa naj bi bilo tudi takratno iransko vodstvo.

Sodnik Daniel Rafecas je danes zavrgel obtožnico, ki jo je vložil tožilec Gerardo Pollicita, ki je skupaj s svojo ekipo po smrti Nismana prevzel primer in ponovil obtožbe na račun Kirchnerjeve. “Zadevo sem zavrgel, ker ni bil storjen noben zločin,” je dejal Rafecas.

51-letnega Nismana so 18. januarja našli mrtvega. Pred smrtjo je Kirchnerjevo in zunanjega ministra Hectorja Timermana v obsežnem poročilu obtožil prikrivanja resnice o napadu. Tik preden bi moral Nisman svoje sume predstaviti parlamentu, so ga našli ustreljenega v njegovem stanovanju. Po prvih ugotovitvah naj bi šlo za samomor, a Nismanova smrt še naprej buri duhove.

Predsednica je večkrat omenila povezavo med obveščevalnimi službami in smrtjo tožilca ter je nekaterim agentom obveščevalne službe Secretaria de Inteligencia (SI) očitala, da so v sodelovanju s tožilci in novinarji nanjo vršili napade in sprožali neutemeljene obtožbe.

Zato je tudi napovedala reformo obveščevalnih služb. Danes je državni kongres sprejel zakon, s katerim so SI ukinili, ustanovili pa zvezno agencijo za obveščevalne službe. Vodstvo nove agencije bo tako kot doslej imenovala vlada, vendar pa ga bo moral potrditi še kongres.

STA


Najbolj brano