Argentina se ni dogovorila z mrhovinarskimi hedge skladi

Argentinski minister za gospodarstvo Axel Kicillof je povedal, da se v sredo ni uspel dogovoriti z mrhovinarskimi hedge skladi o plačilu dolgov, in bonitetna agencija Standard & Poor's je nemudoma znižala oceno Argentine na selektivni bankrot. Delni bankrot Argentine je potrdil tudi mediator Daniel Pollack.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

NEW YORK > Kicillof se je s predstavniki mrhovinarskih skladov, ki zahtevajo polno plačilo dolga iz bankrota Argentine leta 2001, čeprav so ga kupili po ogromnem popustu, pogajal prek sodno odrejenega mediatorja Pollacka. Argentina je želela, da hedge skladi odstopijo od zahteve po popolnem plačilu vsega dolga v višini 1,3 milijarde dolarjev, kar so jim potrdila ameriška sodišča.

Argentina je tako po 13 letih, ko ni plačala 100 milijard dolarjev dolga, znova v bankrotu.

Sodišča so Argentini prepovedala plačilo obresti na dolg preostalim upnikom, ki so sprejeli reprogramiranje dolga, dokler ne bodo poplačani mrhovinarji. Argentina bi morala do polnoči plačati 539 milijonov dolarjev, vendar tega sedaj ne more storiti.

Kicillof je na novinarski konferenci poleg mrhovinarjev napadel tudi bonitetne agencije in povedal, da jim tako ali tako nihče več ne verjame. Pollack pa je povedal, da polnih posledic ne more predvideti, vendar zagotovo ne bodo pozitivne. Trpeli bodo imetniki argentinskega dolga in argentinska ekonomija z državljani.

Eden od možnih načinov za rešitev spora so ponudile argentinske banke oziroma njihovo združenje ADEBA, ki je izrazilo pripravljenost odkupiti dolg od mrhovinarjev, vendar dogovora ni bilo.

STA


Najbolj brano