Arbitražno sodišče imenovalo nova arbitra

Arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenije in Hrvaško, je imenovalo nova člana arbitražnega sodišča. To sta Norvežan Rolf Fife in Švicar Nicolas Michel, je danes sporočilo sodišče. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, imenovanje velja z današnjim dnem, sodišče pa se je s tem popolnilo.

 Foto: STA
Foto: STA

HAAG > Rolf Fife bo v petčlanskem sodišču zamenjal slovenskega člana Ronnyja Abrahama, ki je odstopil v začetku avgusta, Švicar Nicolas Michel pa hrvaškega člana Budislava Vukasa, ki se je za odstop odločil nekaj dni zatem. Abraham je sicer na sodišču zamenjal slovenskega arbitra Jerneja Sekolca, ki je julija odstopil zaradi prisluškovalnega škandala.

Izbiro arbitra je predsedniku sodišča Gilbertu Guillaumu slovenska vlada po odstopu Abrahama prepustila 13. avgusta, nanj pa je nekaj dni zatem padla še izbira hrvaškega člana sodišča, saj je potekel 15-dnevni rok, ki ga je za imenovanje naslednika Vukasa imela na voljo Hrvaška.

Pahor: Odločitev arbitražnega sodišča krepi pričakovanje, da bo meja končno določena

Predsednik republike Borut Pahor je zadovoljen z odločitvijo arbitražnega sodišča o imenovanju dveh novih članov in nadaljevanju dela sodišča. Kot so danes sporočili iz njegovega urada, ta odločitev krepi upravičeno pričakovanje, da bo dokončno določena meja med Slovenijo in Hrvaško, kot sta se z arbitražnim sporazumom dogovorili obe državi.

S tem bi bil rešen problem, ki je skoraj dve desetletji hromil odnose med sosednjima državama, so še poudarili v sporočilu za javnost.

Predsednik republike ob tem izraža upanje in pričakovanje, da bo arbitražno sodišče v skladu s sporazumom nepristransko opravilo svoje delo do konca z izrekom sodbe o odločitvi meje med Slovenijo in Hrvaško. Obe državi pogodbenici sta v skladu s sporazumom to odločitev dolžni spoštovati, še poudarja.

Premier Miro Cerar je prav tako pozdravil današnje imenovanje obeh manjkajočih arbitrov arbitražnega sodišča v Haagu, zunanji minister Karl Erjavec pa je izrazil zadovoljstvo. Tudi v koalicijskih poslanskih skupinah so pozdravili imenovanje obeh manjkajočih članov arbitražnega sodišča.

Uradni Zagreb brez komentarja

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes na vprašanje STA o odzivu na imenovanje dveh novih arbitrov arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenije in Hrvaško, sporočilo, da imenovanja ne komentirajo. Slovenija je imenovanje dveh novih arbitrov pozdravila.

Kot so še pojasnili v Zagrebu, na imenovanje nimajo komentarja, saj je “znano, da je Hrvaška izstopila iz procesa arbitraže, ker je Slovenija kompromitirala proces”.

STA


Najbolj brano