Arbitražno sodišče: Odločitev o zahtevi Hrvaške je v naših rokah

Arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je danes sporočilo, da je odločitev o zahtevah Hrvaške v nedavno poslanem pismu v rokah sodišča, ki bo o zadevi čim prej zaslišalo obe strani. Ti pa se morata medtem vzdržati vseh dejanj, ki bi lahko poslabšala spor in ogrozile delo sodišča, je dodalo.

Iz arbitražnega sodišča so še sporočili, da se morata obe 
strani vzdržati vseh dejanj, ki bi lahko poslabšala spor in 
ogrozile delo sodišča, je dodalo. Foto: STA
Iz arbitražnega sodišča so še sporočili, da se morata obe strani vzdržati vseh dejanj, ki bi lahko poslabšala spor in ogrozile delo sodišča, je dodalo. Foto: STA

HAAG > Iz sodišča so sporočili, da jih je Hrvaška v pismu z datumom 24. julij obvestila o poročanju hrvaških medijev o posnetkih pogovorov med takratnim slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik.

Hrvaška je v tem pismu zatrdila, da je bil celoten arbitražen postopek zaradi ravnanja Sekolca in Drenikove kompromitiran. Zato je Hrvaška arbitražno sodišče zaprosila, naj nemudoma zaustavi vse postopke v tem primeru. Preostale člane arbitražnega sodišča je Zagreb še pozval, naj v celoti pregledajo izseke komunikacij Drenikove in Sekolca, da bi lahko preučili "veliko škodo, ki je bila povzročena integriteti celotnega postopka", je po navedbah arbitražnega sodišča zapisala Hrvaška.

Sodišče je razkrilo, da je to pismo poslalo Sloveniji, ki je nato izrazila obžalovanje za dogodke, o katerih so poročali hrvaški mediji. V drugem pismu je Slovenija sodišču izrazila nestrinjanje z zahtevo Hrvaške, da naj tribunal prekine arbitražni postopek, in zanikala hrvaške trditve, da je bil celoten postopek kompromitiran. Slovenija je po navedbah sodišča v Haagu predlagala, naj tribunal nadaljuje s svojim delom.

Sodišče je tako sedaj sporočilo, da bo odločilo o zahtevi Hrvaške in o tem vprašanju čim prej zaslišalo obe strani. V prihodnjih dneh bodo določili datum za to obravnavo. V tem času je sodišče v skladu z 10. členom arbitražnega sporazuma tako hrvaško kot slovensko stran pozvala, naj se vzdržita potez, ki bi zaostrile razmere.

Slovenija je sicer danes imenovala svojega novega člana arbitražnega sodišča, kot so to po odstopu Sekolca za normalno delovanje tribunala zahtevali v Haagu. Hrvaški sabor pa v sredo začel dvodnevno razpravo o odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

STA


Najbolj brano