Arbitra bo imenoval Guillaume, sledila bo preučitev stališč Zagreba in Ljubljane

Arbitražno sodišče je danes v odzivu na stališče Slovenije, ki je po odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma zahtevala, da se arbitražni postopek nadaljuje, sporočilo, da bo stališča obeh držav preučilo, ko bo znova sestavljeno. To je sedaj v rokah predsednika sodišča Gilberta Guillauma, saj je na njem, da imenuje oba arbitra.

Arbitražno sodišče je danes v odzivu na stališče Slovenije, ki 
je po odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma zahtevala, da se arbitražni postopek nadaljuje, sporočilo, da bo 
stališča obeh držav preučilo, ko bo znova sestavljeno. To je 
sedaj v rokah predsednika sodišča Gilberta Guillauma (na 
fotografiji), saj je na njem, da imenuje oba arbitra.
Arbitražno sodišče je danes v odzivu na stališče Slovenije, ki je po odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma zahtevala, da se arbitražni postopek nadaljuje, sporočilo, da bo stališča obeh držav preučilo, ko bo znova sestavljeno. To je sedaj v rokah predsednika sodišča Gilberta Guillauma (na fotografiji), saj je na njem, da imenuje oba arbitra. 

HAAG > Izbiro arbitra je Gilbertu Guillaumu slovenska vlada po odstopu Ronnyja Abrahama prepustila minuli četrtek, nanj pa je nato v petek padla še izbira hrvaškega člana sodišča, saj je potekel 15-dnevni rok, ki ga je za imenovanje naslednika Budislava Vukasa imela na voljo Hrvaška.

Kdaj bo Guillaume izbral arbitra, iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki je registrar ad hoc arbitražnega sodišča med Slovenijo in Hrvaško, danes niso sporočili.

Zapisali pa so, da namerava arbitražno sodišče, potem ko bo vnovič sestavljeno, skrbno preučiti stališča obeh strani, upoštevaje učinek hrvaške namere, da odstopi od arbitražnega sporazuma, in morebitne posledice, ki bi jih na trenutne postopke lahko imeli dogodki, ki naj bi botrovali hrvaški odločitvi. Sodišče bi lahko spričo navedenega strani tudi pozvalo, da predložita nadaljnja pojasnila, so še zapisali v Haagu.

V sporočilu so sicer povzeli pismi, ki ju je Slovenija v Haag poslala 13. avgusta. V prvem je odgovorila na pismo Hrvaške sodišču z 31. julija in zavrnila enostransko hrvaško odpoved arbitražnega sporazuma, v drugem pa predsednika arbitražnega sodišča zaprosila, da on imenuje člana sodišča, ki bo zamenjal Abrahama.

Glede na stališča Slovenije, ki jih je poslala v Haag, ima arbitražno sodišče “pristojnost in dolžnost, da nadaljuje proces”, saj bi bilo sicer odprto za pritiske katerekoli strani, ki bi želela zavlačevati oz. preprečiti odločitev arbitraže. Slovenija je sodišče tudi opozorila, da je “Hrvaška dosegla svoj vitalni interes in se priključila Evropski uniji v skladu z 9. členom arbitražnega sporazuma, od katerega želi zdaj odstopiti”.

Poleg tega je Slovenija tudi spomnila, da ima vsako arbitražno sodišče v skladu s splošnim načelom mednarodnega prava glede arbitražnih postopkov pristojnost, da ugotovi obseg svoje pristojnosti - tako imenovano načelo kompetenz-kompetenz. To načelo je glede na stališče Slovenije potrjeno v 4. odstavku 3. člena in 4. odstavku 6. člena arbitražnega sporazuma ter v 2. odstavku 34. člena izbirnih pravil Stalnega arbitražnega sodišča za arbitraže med dvema državama, je v današnjem sporočilu za javnost še zapisalo sodišče.

STA


Najbolj brano