Arabske države bodo v Egipt investirale 12 milijard dolarjev

Arabske države so na konferenci, ki jo v Šarm el Šejku gosti egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi, v petek obljubile 12 milijard dolarjev investicij za pomoč Egiptu, medtem ko ZDA finančne pomoči niso ponudile.

Kairo Foto: Wikipedia
Kairo Foto: Wikipedia

ŠARM EL ŠEJK > Ameriški državni sekretar John Kerry je sicer zagotovil, da ima Egipt podporo Washingtona pri iskanju rešitev za izhod iz krize.

Savdska Arabija, Kuvajt in Združeni arabski emirati so Egiptu obljubili vsak po širi milijarde dolarjev (3,8 milijarde evrov), tridnevne konference pa so se sicer udeležili številni politični voditelji in gospodarstveniki.

Egiptovski predsednik želi na konferenci pritegniti sredstva za razvoj in obuditev gospodarstva, ki so ga prizadela leta nemirov. Od obljubljenih 12 milijard dolarjev bo šla po napovedih al Sisija večina za investicije v projekte, tri milijarde dolarjev pa v obliki depozita egiptovski centralni banki.

Na konferenci so se za investicije odločila tudi števila podjetja. Nemški industrijski koncern Siemens je tako z Egiptom podpisal pogodbe v skupni višini kar deset milijard evrov. Tako bo med drugim v Beni Suefu južno od Kaira zgradil veliko plinsko elektrarno. Gradnja investicije, vredne štiri milijone evrov, se bo začela že v kratkem, v naslednjih petih do sedmih letih pa bodo Nemci v Egiptu gradili še tovarno in energetske objekte v vrednosti šest milijard evrov.

Ameriški General Electric (GE) pa je napovedal, da bo vložil 200 milijonov dolarjev za obrat. Egipt sicer vlagateljem ponuja številne možnosti investicij v energetiki, transportu, telekomunikacijah in na področju nepremičnin.

STA


Najbolj brano