Apple v plačilo 13 milijard evrov zaradi nezakonitih davčnih ugodnosti na Irskem

Evropska komisija je ugotovila, da je bil ameriški tehnološki velikan Apple na Irskem deležen nezakonitih davčnih ugodnosti v višini do 13 milijard evrov. Zato je podjetju naložila, da mora ta znesek skupaj z obrestmi vrniti Irski, je v Bruslju danes sporočila komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

 Foto: Yves Regaldi
Foto: Yves Regaldi

BRUSELJ > Evropska komisija je ugotovila, da je Irska Appleu odobrila nedovoljene davčne ugodnosti v višini do 13 milijard evrov. To je na podlagi pravil EU o državni pomoči nezakonito, ker je Appleu omogočilo, da je plačal bistveno manj davkov kot druga podjetja. Irska mora sedaj izterjati to nedovoljeno pomoč, je sporočila komisija.

Irska bo tako morala od Applea izterjati nedovoljeno pomoč z obrestmi za obdobje med leti 2003 in 2014. "Države članice ne morejo nuditi nepoštene državne podpore izbranim podjetjem," je na novinarski konferenci opozorila Vestagerjeva.

Današnja ugotovitev je rezultat širše preiskave o posebnih davčnih ugodnostih, ki so jih deležne nekatere multinacionalke na Irskem, Nizozemskem in v Luksemburgu. Ob posebnih davčnih obravnavah Irske za Apple je komisija preiskovala podobne prakse med drugim za ameriško verigo kavarn Starbuck in Fiat Chrysler.

Lani je odločila, da morata Starbucks in Fiat Chrysler plačati skupno 30 milijonov evrov davkov Nizozemski in Luksemburgu.

STA


Najbolj brano