Apple odpovedal sodelovanje na republikanski nacionalni konvenciji zaradi Trumpa

Ameriški tehnološki velikan Apple je republikancem sporočil, da letos za konvencijo ne bodo dobili ne denarja in ne tehnološke pomoči zaradi njihovega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa oziroma njegovega odnosa do žensk, manjšin in priseljencev. Trump je že prej pozval k bojkotu Appla.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

NEW YORK > Pred Applom je sodelovanje odpovedalo podjetje Hewlett-Packard, krepi pa se tudi gibanje med delegati za nacionalno konvencijo, da bi spremenili pravila igre tako, da bi na konvenciji konec julija v Clevelandu lahko izbrali koga drugega in ne Trumpa. V sodobni zgodovini se kaj takega, kar se sedaj dogaja pred konvencijo republikancev, še ni zgodilo.

V preteklosti so strankarski veljaki kar tekmovali za prostor na govorniškem odru in vidno vlogo, sedaj pa tekmujejo, kdo bo lahko imel čim manjšo vlogo. Trumpa pomanjkanje strankarske podpore jezi in je v soboto v Las Vegasu dejal, da naj se republikanci že enkrat odločijo in ga podprejo, sicer bo šel v tekmo sam in za republikansko kampanjo ne bo več zbiral denarja.

Trdil je tudi, da so novice o zbiranju delegatov proti njemu medijske izmišljotine, obenem pa govoril, da gre za poražence, ki se želijo upreti, kar jim pa po njegovih besedah ne bo uspelo, saj "njega ne more nihče premagati". Približno 300 delegatov za konvencijo naj bi bilo pripravljeno na akcijo za spremembo pravil in drugega kandidata.

Trump je v Las Vegasu spet zbral več tisoč ljudi in jim povedal, da se počuti kot zvezniška manekenka, saj je nenehno na naslovnicah. Kritiziral je predsednika ZDA Baracka Obamo, da je patetičen in dejal, da se bodo teroristični napadi nadaljevali, dokler ne bo predsednik Trump, ko se bodo ti napadi po njegovih besedah končali.

Medij Politico je milijarderja razjezil s poročanjem o zamisli nekdanjega Trumpovega svetovalca Jima Dornana, da bi se ga republikanci lahko znebili tako, da mu plačajo. Zadostovalo naj bi 150 milijonov dolarjev. Trump je zatrdil, da je zgodba popolna izmišljotina, ker kaj takega sploh ni v skladu z zakonom.

Drugi pravijo, da bi mu morda lahko ponudili malce več denarja, pa bi šlo. Ankete so namreč trenutno katastrofalne in pri tem ne gre za to, da bi bila demokratka Hillary Clinton kaj bolj priljubljena, kot je bila prej.

V anketah še ni presegla meje 50 odstotkov, vendar je Trump v zadnjih dveh tednih zaradi rasističnih napadov na sodnika mehiškega rodu in odziva na teroristični napad v Orlandu padel večinoma pod mejo 40 odstotkov.

STA


Najbolj brano