Angela Merkel na mini balkanski turneji

Nemška kanclerka Angela Merkel je z obiskom v Tirani danes začela mini balkansko turnejo, med katero bo v dveh dneh obiskala še Srbijo in BiH. Po pogovoru z albanskim premierjem Edijem Ramo je izpostavila, da so tesnejše vezi med balkanskimi državami in EU pomembne za mir in stabilnost v regiji, kar je tudi v interesu Nemčije.

Angela Merkel
Angela Merkel 

TIRANA, BEOGRAD >Angela Merkel je pohvalila Albanijo, ki je po njeni oceni naredila velike korake naprej pri približevanju EU, in dodala, da ji Nemčija na tej poti skuša nuditi podporo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodala je, da so se predstavniki v Tirani strinjali z nemškimi načrti, da Albanijo uvrstijo na seznam varnih držav, kar bo poenostavilo in pospešilo vračanje številnih prosilcev za azil iz Albanije, ki želijo priti do bogatih članic Evropske unije. “Strinjali smo se, da Albanija ni država, iz katere bodo prošnje za azil priznane,” je povedala.

Je pa spomnila, da lahko ljudje iz Albanije zakonito prihajajo delat v Nemčijo, saj se ta v nekaterih branžah spopada s pomanjkanjem ustrezne delovne sile.

Nekoč zaprta in izolirana komunistična Albanija je leta 2009 postala članica Nata, lani pa je dobila status kandidatke za članstvo v EU. Še vedno pa ostaja ena najrevnejših in najslabše razvitih držav v Evropi.

Nemška kanclerka je medtem nocoj že prispela v Beograd, kjer jo je na letališču sprejel srbski premier Aleksandar Vučić. Po četrtkovih pogovorih s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem bo odpotovala v Sarajevo, zadnjo postajo turneje.

STA


Najbolj brano