Android ostaja daleč na prvem mestu

Googlov Android še naprej ostaja daleč na prvem mestu med mobilnimi operacijskimi sistemi. Po podatkih analitske hiše IDC je lani zabeležil 81,5-odstotni tržni delež, med tem ko je Applov Ios nekoliko izgubil in kljub dobri prodaji novih iphonov končal s 14,8-odstotnim tržnim deležem.

Googlov Android še naprej ostaja daleč na prvem mestu med mobilnimi operacijskimi sistemi.
Googlov Android še naprej ostaja daleč na prvem mestu med mobilnimi operacijskimi sistemi. 

WASHINGTON > Dobra prodaja novih Iphone 6 in Iphone 6 Plus se je izrazila le v lanskem zadnjem četrtletju, ko je Ios dosegel 19,7-odstotni tržni delež.

Oba operacijska sistema skupaj zasedata dobrih 96 odstotkov trga, tako da močnega tretjega igralca za zdaj še ni na vidiku.

"Namesto boja za tretje mesto smo bili v letu 2014 priča le nekaj majhnim premikov. Windows Phone je pridobil nekaj prednosti pred sistemi Blackberry, Firefox, Sailfish in ostalimi, vendar pa do bistvenih sprememb ni prišlo," je zapisala Melissa Chau iz družbe IDC.

Po njihovih podatkih so izdelovalci telefonov z operacijskim sistemom Android lani prodali več kot milijardo naprav, kalifornijski Apple pa jih je prodal 192 milijonov.

Skupaj je bilo po svetu prodanih 1,3 milijard naprav. Tržni delež sistema Windows Phone se je skrčil na 2,7 odstotka s 3,3 odstotka leto pred tem, operacijski sistem Blackberry pa je zdrsnil na 0,4 odstotka s 1,9 odstotka leta 2013.

STA


Najbolj brano