Amnesty International poziva Irsko k spremembi zakonodaje o splavu

Zakonodaja, ki na Irskem ureja področje splava, predstavlja tveganje za življenje nosečnic, je danes opozorila organizacija Amnesty International. Pod geslom Moje telo, moje pravice je sprožila globalno kampanjo, s katero želi Dublin spodbuditi k spremembi zakonodaje, ki trenutno dopušča splav le v primerih, ko je ogroženo življenje nosečnice.

Irska zakonodaja prepoveduje splav tudi v primerih posilstva, 
incesta in usodnih nepravilnosti ploda.  Foto: /
Irska zakonodaja prepoveduje splav tudi v primerih posilstva, incesta in usodnih nepravilnosti ploda.  Foto: /

DUBLIN > Prepoved splava velja tudi v primerih posilstva, incesta in usodnih nepravilnosti ploda. Amnesty v svoji kampanji poziva Irsko, naj svojo zakonodajo spremeni vsaj v teh primerih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Človekove pravice žensk in deklet se dnevno kršijo zaradi ustave, ki jih obravnava kot posode za rojevanje otrok,” je dejal generalni sekretar Amnesty International Salil Shetty.

Splav je na Irskem, tradicionalno katoliški državi, tema, ki deli prebivalce in sproži ostro razpravo, kadarkoli se pojavi v javnosti.

Po podatkih Amnestyja je od leta 1971 v Anglijo in Wales z Irske odpotovalo 177.000 žensk in deklet, da bi tam opravile splav. Leta 2013 jih je to pot opravilo 3679, izhaja iz podatkov britanskega ministrstva za zdravje.

“Ženske in dekleta, ki potrebujejo splav, so obravnavane kot kriminalci, stigmatizirane in prisiljene v pot na tuje, kar terja resen davek na njihovem duševnem in fizičnem zdravju,” je dodal Shetty.

Ko je Irska na referendumu minuli mesec sprejela poroke istospolnih parov, so se tako med aktivisti kot politiki pojavili pozivi k referendumu, ki bi razveljavil osmi amandma k ustavi, ki daje enake pravici plodu in materi.

Premier Enda Kenny je izključil možnost referendumskega glasovanja pred naslednjimi splošnimi volitvami, ki morajo biti izvedene do aprila prihodnje leto. “Ne verjamem v splav na zahtevo, obstajajo pa zelo občutljive zgodbe glede usodnih nepravilnosti ploda in drugih vprašanj,” je konec maja dejal v parlamentu.

STA


Najbolj brano