Amnesty International obtožil Izrael vojnih zločinov

Izraelska vojska je med ofenzivo na območje Gaze minulo poletje zagrešila vojne zločine, ki jih je treba preiskati, je danes ocenila organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International. V Izraelu se za zdaj na poročilo AI niso odzvali, so pa že zavrnili sodelovanje s preiskavo ZN o domnevnih vojnih zločinih med 50-dnevno vojno.

 Izraelska vojska je med ofenzivo na območje Gaze minulo poletje zagrešila vojne zločine, ki jih je treba preiskati, je  ocenila organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International.  Foto: Wikipedia
Izraelska vojska je med ofenzivo na območje Gaze minulo poletje zagrešila vojne zločine, ki jih je treba preiskati, je ocenila organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International.  Foto: Wikipedia

LONDON > Zadnje štiri dni vojne, ki se je končala 26. avgusta, so bila uničena štiri večstanovanjska poslopja, pri čemer je glede na poročilo AI šlo za kršitev mednarodnega humanitarnega prava, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“Vsi dokazi, ki jih imamo, kažejo, da so obširno uničenje izvajali namerno in vojaško neupravičeno,” je v Londonu dejal direktor programa AI za Bližnji vzhod in Severno Afriko Philip Luther.

Vojne zločine je treba neodvisno in nepristransko preiskati, odgovorne pa privesti pred roko pravice na pravičnih sojenjih, je dodal. Opozoril je, da dokazi, vključno z izjavami izraelske vojske v času ofenzive, kažejo, da so bili napadi kolektivna kazen ljudstva v Gazi, cilj pa je bil uničiti njihova življenja.

Med poletno vojno med izraelskimi silami in oboroženci iz vrst palestinskega gibanja Hamas je bilo ubitih več kot 2100 Palestincev, večinoma civilistov. Na izraelski strani je umrlo 73 ljudi, med njimi 67 vojakov.

Izraelska vojska je sprožila več kazenskih preiskav incidentov med vojno, vključno z obstreljevanjem šole pod upravo ZN, v katerem je bilo po navedbah zdravnikov ubitih najmanj 15 ljudi, ter bombardiranjem plaže v Gazi, v katerem so umrli štirje otroci. A po mnenju kritikov tovrstne preiskave niso neodvisne.

STA


Najbolj brano