Ameriško pravosodno ministrstvo preiskuje Moody's

Ameriško pravosodno ministrstvo je po poročanju časopisa Wall Street Journal sprožilo preiskavo proti bonitetni agenciji Moody's zaradi dejanj pred zadnjo veliko finančno krizo leta 2008. V okviru preiskave bodo poskušali ugotoviti, ali je Moody's namenoma dajal dobre ocene podjetjem in vrednostnim papirjem, ki so se izkazali za ničvredne.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

NEW YORK > Preiskovalci ministrstva naj bi se že večkrat srečali s številnimi nekdanjimi vodilnimi uslužbenci agencije. Preiskava je šele v začetni fazi, zato še ni mogoče napovedati, ali ji bo sledila tožba. Ministrstvo za pravosodje iz podobnih razlogov že preiskuje drugo veliko bonitetno agencijo Standard & Poor's, časopis pa poroča, da sta obe strani blizu poravnave.

Ministrstvo za pravosodje ugotavlja, ali je tudi Moody's v času nepremičninskega razcveta blagoslavljal različne zapletene finančne instrumente na podlagi drugorazrednih hipotek in jim dajal visoke ocene, da bi dobil naročila od velikih finančnih organizacij, ki so te papirje izdajala. Ko se je nepremičninski trg ohladil, je bila velika večina teh papirjev naenkrat brez vrednosti in izbruhnila je velika svetovna kriza.

STA


Najbolj brano