Ameriško brezpilotno letalo napadlo IS v Siriji

Ameriško brezpilotno letalo, ki je vzletelo iz Turčije, je danes napadlo položaj Islamske države na severu Sirije. Gre za prvi tovrstni zračni napad ameriškega letala na IS v Siriji. Ankara je sicer danes napovedala obsežno ofenzivo koalicije pod vodstvom ZDA proti Islamski državi.

Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

ANKARA > "Ameriško brezpilotno letalo je izvedlo en zračni napad v bližini Rake v Siriji," je povedal neimenovan turški uradnik. Raka je sicer mesto na severu Sirije, ki velja za nekakšno prestolnico IS v Siriji. Letalo je vzletelo z letalskega oporišča Incirlik na jugu Turčije.

Egiptovska veja skrajne Islamske države je danes zagrozila, da bo v 48 urah usmrtila hrvaškega državljana, ki so ga prejšnji mesec ugrabili v Kairu, če ne bodo osvobodili vseh muslimank, ki so zaprte v Egiptu. Džihadisti so na spletu objavili videoposnetek, na katerem Hrvat, ki je v Egiptu delal za francosko podjetje, kleči na kolenih ob nogah zamaskiranega moškega, ki v rokah drži nož. Hrvat z lista papirja prebere, da je Tomislav Salopek in da ga je Islamska država ugrabila 22. julija. Dodal je, da ga bodo v 48 urah usmrtili, če egiptovska vlada iz zaporov ne izpusti vseh zaprtih muslimank. Hrvaška vlada in hrvaško zunanje ministrstvo počneta vse, da bi čim prej razrešila težko situacijo v kateri se je znašel hrvaški državljan T.S., so sporočili danes s sedeža hrvaške diplomacije.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je pred tem danes napovedal, da je Turčija pripravljena na začetek obsežnega boja proti skrajnežem IS v Siriji skupaj z ZDA.

Prejšnji mesec je Ankara napovedala, da bo ameriškim bojnim letalom omogočila izvedbo napadov iz baze Incirlik, ki se nahaja le 200 kilometrov stran od položajev IS na severu Sirije. Pentagon je nato ta teden sporočil, da so ameriška brezpilotna letala že vzletela iz Incirlika in se odpravila na misije nad severno Sirijo, a šele danes je očitno prišlo do prvega napada.

Turčija, sicer članica mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, doslej ni želela ostreje posredovati proti džihadistom, a po julijskem bombnem napadu na njeno mesto ob meji s Sirijo, ki naj bi ga izvedli skrajneži IS, je začela z omejenimi napadi na to skupino v Siriji.

STA


Najbolj brano