Ameriški senat zavrnil reformo, ki omejuje pristojnosti NSA

Ameriški senat je danes zavrnil predlog reforme, katere cilj je zmanjšati pristojnosti Agencije za nacionalno varnost (NSA) pri zbiranju podatkov v državi. Predlog, ki ga podpira tudi ameriški predsednik Barack Obama, je pred tem 13. maja potrdil predstavniški dom kongresa.

Reforma je odziv na razkritja o množičnem zbiranju podatkov 
s strani NSA, ki jih je pred skoraj dvema letoma v javnost 
spravil nekdanji sodelavec agencije Edward Snowden.
Reforma je odziv na razkritja o množičnem zbiranju podatkov s strani NSA, ki jih je pred skoraj dvema letoma v javnost spravil nekdanji sodelavec agencije Edward Snowden.  

WASHINGTON > Reforma je odziv na razkritja o množičnem zbiranju podatkov s strani NSA, ki jih je pred skoraj dvema letoma v javnost spravil nekdanji sodelavec agencije Edward Snowden. V predstavniškem domu so tako republikanci kot demokrati glasovali za omejitev pristojnosti NSA, ki lahko zbora podatke o milijonih Američanov, čeprav nimajo nikakršne povezave s terorizmom.

A senat danes reforme ni sprejel - od potrebnih 60 so za to zmanjkali trije glasovi.

Senat se je nato takoj lotil razprave o dvomesečnem podaljšanju veljavne zakonodaje, ki bi omogočilo nadaljnje zbiranje telefonskih podatkov in izvajanje drugih določil zakona o domovinski varnosti, ki bodo sicer 1. junija brez ukrepanja kongresa nehala veljati. A senatu ni uspelo sprejeti niti tega predloga.

Senatorji so se izjemno trudili, da bi jim uspelo najti rešitev, preden se odpravijo na teden dni dolg dopust, a ker jim to ni uspelo, so v Beli hiši že nakazali možnost, da se bodo operacije za nacionalno varnost s 1. junijem lahko končale.

"Ni načrta B," je novinarjem priznal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest. "Obstajajo določena pooblastila, ki jih mora kongres sprejeti in ki so izjemno pomembna za zagotovitev osnovne varnosti Američanov in zaščite osnovnih državljanskih svoboščin Američanov," je dejal.

STA


Najbolj brano