Ameriški senat za prepoved mučenja

Ameriški senat je v torek glasoval za prepoved mučenja med zaslišanji. Tako so dali zeleno luč za končanje posebnih zasliševalskih metod, ki jih je obveščevalna agencija Cia po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 uporabljala pri terorističnih osumljencih v tajnih zaporih po svetu.

Ameriški senat je glasoval za prepoved mučenja med zaslišanji. Foto: Wikipedia
Ameriški senat je glasoval za prepoved mučenja med zaslišanji. Foto: Wikipedia

WASHINGTON > Za prepoved mučenja je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glasovalo 78 senatorjev - vsi iz vrst demokratov in 32 republikancev -, proti jih je bilo 21.

Med tistimi, ki so podprli prepoved mučenja, je tudi republikanec John McCain, ki so ga mučili v Vietnamu, kjer je bil vojni ujetnik več kot pet let, potem ko so ga leta 1967 sestrelili v Hanoiu. “To zakonsko dopolnilo prinaša večja zagotovila, da ZDA nikoli več ne bodo šle po temni poti žrtvovanja naših vrednot za kratkoročne varnostne potrebe,” je po glasovanju dejal McCain, ki si je več let prizadeval za odpravo mučenja.

“Z današnjim glasovanjem senat sporoča, da ni vrnitve v obdobje tako imenovanih posebnih zasliševalskih metod in da bi ukaz predsednika Baracka Obame proti mučenju moral postati del zakonodaje,” pa je poudarila senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein, ki je bila predsednica senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti v času, ko je senat objavil poročilo o mučenju.

Prepoved mučenja med zaslišanji je dopolnilo k ameriškemu obrambnemu zakonu za leto 2016, o katerem razpravlja ameriški kongres. Da bi prepoved stopila v veljavo, morata oba domova kongresa sprejeti cel obrambni zakon, ki ga mora na koncu podpisati še ameriški predsednik Obama. Prav podpis Obame, ki sicer zagovarja prepoved mučenja, pa je pod vprašajem.

Bela hiša je namreč prejšnji mesec sporočila, da Obama ne bo podpisal obrambnega zakona, ker spreminja ključne prednostne naloge njegove administracije, še poroča dpa.

STA


Najbolj brano