Ameriški obveščevalci: letalo so verjetno sestrelili separatisti

Letalo družbe Malaysia Airlines, ki je v četrtek strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, so po navedbah ameriških obveščevalnih služb po vsej verjetnosti sestrelili proruski separatisti, je poročala ameriška televizija CNN.

 Foto: STA
Foto: STA

WASHINGTON, KUALA LUMPUR> Medtem so iz Malaysia Airlines sporočili, da je bilo letalo pred strmoglavljenjem v odličnem stanju.

V strmoglavljenju letala na območju v rokah proruskih upornikov je umrlo vseh 298 potnikov in članov posadke. Ameriški podpredsednik Joe Biden je že v četrtek zatrdil, da ni šlo za nesrečo in da je bilo letalo po vsej verjetnosti sestreljeno. Ameriške obveščevalne službe pa sedaj poskušajo ugotoviti, od kod točno je bila izstreljena raketa, ki naj bi zadela letalo.

Ukrajinske oblasti in proruski separatisti sicer drug drugemu očitajo krivdo za strmoglavljanje, številni pa del odgovornosti pripisujejo Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da je v stiku z ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom. Ob tem je izrazil upanje, da bodo kmalu našli dolgoročno rešitev za ukrajinsko krizo. Ta je, kot kaže, botrovala nesrečni usodi letala.

Malaysia Airlines pa je danes zatrdila, da je bilo letalo dobro vzdrževano in da niso zabeležili nobenih napak pred strmoglavljenjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Vsi sistemi na letalu so delovali normalno”, preden so izgubili kontakt z letalom, je danes povedal podpredsednik evropske veje letalske družbe Huib Gorter.

Kaj se je dejansko zgodilo, bo najlaže pojasniti s pomočjo črnih skrinjic letala, za kateri pa še ni jasno, kje natanko sta. Po navedbah oblasti v ukrajinski regiji Doneck so črni skrinjici zasegli ukrajinski reševalci, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kijev je pred tem izrazil sum, da sta skrinjici, ki vsebujeta podatke o letu, v rokah proruskih separatistov, ki bi ju lahko poslali v Moskvo.

Dostop do kraja, kjer je strmoglavilo letalo, še vedno ni mogoč. Območje je pod nadzorom proruskih separatistov, s katerimi se je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass dogovorila, da bo skupina 30 opazovalcev organizacije na območje lahko prišla v soboto.

Tam naj bi opazovali razmere in zbirali dokaze, saj nimajo izkušenj s preiskovanjem nesreč. Na območje naj bi na prošnjo nizozemskega premierja Marka Rutteja odpotovala tudi skupina britanskih policistov, ki naj bi pomagali pri iskanju trupel v razbitinah letala, še poroča dpa.

STA


Najbolj brano