Ameriški obveščevalci: Separatisti so letalo sestrelili po pomoti

Višji predstavniki ameriških obveščevalnih služb so v torek novinarjem potrdili, da nimajo nobenega dokaza o neposredni vpletenosti ruske vlade v sestrelitev malezijskega potniškega letala nad Ukrajino, vendar na podlagi dostopnih dokazov sklepajo, da so letalo po pomoti sklatili proruski separatisti.

Višji predstavniki ameriških obveščevalnih služb so v torek novinarjem potrdili, da nimajo nobenega dokaza o neposredni vpletenosti ruske vlade v sestrelitev malezijskega potniškega letala nad Ukrajino, vendar na podlagi dostopnih dokazov sklepajo, da Foto: STA
Višji predstavniki ameriških obveščevalnih služb so v torek novinarjem potrdili, da nimajo nobenega dokaza o neposredni vpletenosti ruske vlade v sestrelitev malezijskega potniškega letala nad Ukrajino, vendar na podlagi dostopnih dokazov sklepajo, da Foto: STA

WASHINGTON > Uradniki, ki niso želeli biti imenovani, so povedali, da je letalo najverjetneje sestrelila raketa zemlja-zrak SA-11, Rusija pa je ustvarila pogoje za sestrelitev. To po mnenju Američanov pomeni, da so Rusi orožje dali separatistom za napade na ukrajinska vojaška letala.

Obveščevalci nimajo informacij o tem, ali so bili pri sestrelitvi prisotni ruski vojaki, niti o tem, da je bila posadka pri raketnem sistemu izurjena v Rusiji. Imajo pa podatke o tem, da je raketa poletela v zrak z ozemlja pod nadzorom separatistov.

Televizijski posnetki razbitin letala kažejo poškodbe od šrapnela, kar se sklada s teorijo o raketi, ki letala uničuje z eksplozijo v neposredni bližini. V sestreljenem letalu Malaysia Airlines na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur je bilo v četrtek 298 potnikov in članov posadke, večinoma Nizozemcev. Preživel ni nihče.

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek poklical nizozemskega premierja Marka Rutteja, s katerim sta se strinjala, da je potrebna popolna in pregledna mednarodna preiskava. Izrazila sta zaskrbljenost zaradi novih dokazov o tem, da Rusija še naprej pošilja orožje in borce v podporo separatistom in kopiči lastne sile ob meji.

Rusija te obtožbe zanika, glede zrušitve letala pa iz Moskve in od separatistov prihajajo številne teorije. Medtem ko je zahodna teorija o sestrelitvi letala ostala enaka od samega začetka, pa se zgodba pri Rusih in separatistih prilagaja od samega začetka.

Moskva je najprej trdila, da je za nesrečo kriva Ukrajina, ker ni zaprla zračnega prostora, v ponedeljek pa je odkrila ukrajinsko vojaško letalo v zraku nedaleč od malezijskega pred sestrelitvijo.

Ruski mediji med drugim poročajo o tem, da so bila na letalu le trupla, ki so jih naložili v Amsterdamu, da jih potem zrušijo nad Ukrajino samo zato, da bi očrnili separatiste. To je v medije sprožil eden od poveljnikov upornikov Igor Girkin, ki je celo trdil, da so bila trupla brez krvi.

Med teorijami, ki se širijo po Rusiji, je tudi ta, da so letalo sestrelili Ukrajinci, ker so mislili, da gre za letalo, v katerem je ruski predsednik Vladimir Putin na poti iz Brazilije. Teorija je zrasla iz tega, da imata obe letali modre, rdeče in bele barve.

Separatisti med drugim tudi trdijo, da je letalo sestrelila raketa zemlja-zrak, vendar ukrajinska, ker sami tega orožja nimajo, Moskva pa je medtem celo spremenila navedbo na spletni enciklopediji Wikipedia, ki je uvodoma govorila o sestrelitvi s strani separatistov v sestrelitev s strani ukrajinske vojske. O tem poroča profil na twitterju @RuGovEdits, ki avtomatično spremlja vse, kar ruska vlada spreminja na Wikipedii.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf je novinarje opozorila, da ne gre za dve enakovredno verodostojni zgodbi. “Ruska vlada je od začetka konflikta v Ukrajini objavljala dezinformacije in propagando in bi rada opozorila, da ne gre za dve enakovredni zgodbi,” je dejala.

STA


Najbolj brano