Ameriški muslimani obsodili pokol v Orlandu

Voditelji ameriških muslimanov so obsodili strelski napad na homoseksualni klub v Orlandu v katerem je umrlo 50 ljudi, 53 pa jih je bilo ranjenih. Izvedel ga je v ZDA rojeni 29-letnik afganistanskega rodu Omar Mateen, ki je med pobijanjem izrekel zvestobo voditelju Islamske države (IS).

Losangeleška LGBT skupnost je na tak način na včerajšnji 
paradi izrazila solidarsnost z Orlandom. Foto: Nbcnews.Com
Losangeleška LGBT skupnost je na tak način na včerajšnji paradi izrazila solidarsnost z Orlandom. Foto: Nbcnews.Com

ORLANDO > Direktor Sveta za ameriško islamske odnose Nihad Nawad je dejanje označil za zločin iz sovraštva in poudaril, da ne sme biti tolerance za nobene skrajneže. Pripadniki gibanja za pravice homoseksualcev so bili vedno z njimi, zato jim bodo tudi ameriški muslimani sedaj stali ob strani.

V bližini Los Angelesa so včeraj nekaj ur pred začetkom tamkajšnje parade ponosa prijeli moškega, ki je imel v avtomobilu veliko orožja in eksploziva. Policija je kasneje sporočila, da je 20-letni James Howell iz Indiane nameraval izvesti napad na prireditvi, poročajo tuje tiskovne agencije. Parado ponosa so kljub temu izvedli. Moškega so aretirali v kraju Santa Monica, ker so v njegovem avtomobilu našli več kosov orožja, večjo količino streliva in material za izdelavo bombe. Prijeli so ga le nekaj ur po strelskem pohodu v gejevskem klubu v Orlandu na Floridi, v katerem je bilo ubitih 50 ljudi.

Napad je obsodil predsednik Afganistana Ašraf Gani, ki je poudaril, da napadi na civiliste niso sprejemljivi pod nobenim pogojem. Pred tem so obsodbe in izrazi sožalja prišli od papeža Frančiška, ruskega predsednika Vladimirja Putina, izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in drugih svetovnih voditeljev.

Na napad se odzivajo ameriški politiki na čelu s predsednikom Barackom Obamo, ki ga je označil za dejanje terorizma in dejanje sovraštva, skoraj dobesedno enako pa je malce kasneje povedala tudi demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Senator iz Vermonta Bernard Sanders je sporočil, da ni jasno ali gre za terorizem, grozljivo sovraštvo do homoseksualcev ali pa dejanje zelo bolne osebe. Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump se je pohvalil, da prejema čestitke, ker takšnim kot je Maheed od začetka pravi radikalni islamski skrajneži in kritiziral Obamo, ker pri obsojanju podobnih dejanj ne dodaja besede “islamski” ampak govori le o skrajnežih.

Obama in Clintonova sta odpovedala prvi skupni javni nastop na njenem predsedniškem zborovanju v Wisconsinu, ki je bil predviden v sredo. Preložen je za nedoločen čas. Urnik spreminja tudi pravosodna ministrica Loretta Lynch, ki se predčasno vrača s poti na Kitajskem.

Clintonova je spomnila, da je junij mesec parad in prireditev ponosa homoseksualcev in te se bodo po ZDA nadaljevale, seveda ob povečani varnosti. V rojstnem kraju gibanja za pravice istospolnih v newyorškem Greenwich Villagu že danes poteka spontano bedenje v spomin na žrtve, česar so se spomnili tudi v Parizu in drugje po svetu.

Župan Orlanda Buddy Dyer je sporočil, da je v nočnem klubu Pulse umrlo 39 ljudi, enajst pa v bolnišnicah. Ranjenih je bilo skupaj 54 ljudi. Oblasti obveščajo družine takoj, ko ugotovijo identitete žrtev.

Najbolj smrtonosni strelski pokol v ameriški zgodovini se je začel ob dveh zjutraj po krajevnem času v nedeljo, terorist pa je imel ljudi ujete v klubu kar tri ure preden se je policija odločila za posredovanje. Uvodna poročila so govorila, da je oblečen v samomorilski jopič.

Med pobijanjem naj bi se drl, da je bog velik in je poklical nujno številko 911, da izreče zvestobo šefu IS Abu Bakru al Bagdadiju. Njegova nekdanja žena, ki ga je zapustila, ker jo je pretepal, je za Washington Post povedala, da nasilnež ni bil nikoli preveč veren. Časopis njenega imena ni objavil. Našla naj bi se pred osmimi leti na internetu in odpotovala je na Florido, kjer sta se poročila. Uvodoma je bilo vse lepo, nekaj mesec kasneje pa so že začeli padati udarci.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je potrdil, da so Mateena preiskovali leta 2013 in 2014. Leta 2013 je sodelavcem dal sumljive izjave, kar so temeljito raziskali, vendar niso mogli potrditi vsebine njegovih izjav in so preiskavo zaprli. Drugič so ga zaslišali agenti, ki so preiskovali stike z Monerjem Mohammadom Abusalhom, državljanom ZDA iz Floride, ki je izvedel samomorilski napad v Siriji. FBI je ugotovil, da so bili stiki minimalni in niso predstavljali nekega pravega odnosa ali grožnje.

Domnevne zveze z IS pa FBI še preiskuje. Pripadniki IS so po družabnih medijih nemudoma z veseljem prevzeli zasluge za dejanje, čeprav še ni jasno ali je bil Mateen teroristični samouk, ki je za opravičilo svojega napada pač izbral trenutno najbolj popularne teroriste, ali pa je imel z njimi res kakšne stike.

STA


Najbolj brano