Ameriški kinematografi predvajali sporni The Interview

Več ameriških kinematografov je v četrtek začelo predvajati film The Interview o fiktivni zaroti proti severnokorejskemu voditelju Kim Jong Unu, čeprav je Severna Koreja zagrozila s hekerskimi napadi vsem, ki ga bodo predvajali. Za zdaj o težavah zaradi predvajanja te parodije tuje tiskovne agencije ne poročajo.

Več ameriških kinematografov je  začelo predvajati film The Interview o fiktivni zaroti proti severnokorejskemu voditelju Kim Jong Unu. Foto: Kcna
Več ameriških kinematografov je začelo predvajati film The Interview o fiktivni zaroti proti severnokorejskemu voditelju Kim Jong Unu. Foto: Kcna

LOS ANGELES > Filmska družba Sony Pictures je minuli teden po velikem hekerskem napadu, za katerega Washington krivi Pjongjang, in grožnjam kinematografom v primeru predvajanja, odpovedal za četrtek predvideno premiero filma. A so se nato v torek vendarle odločili za omejeno distribucijo filma v ZDA.

Ameriški predsednik Barack Obama je to odločitev Sonyja pozdravil. “Kot je dal predsednik jasno vedeti, smo država, ki verjame v svobodo govora in v pravico do umetniškega izražanja,” je v torek dejal tiskovni predstavnik Eric Schultz.

Zaradi groženj Sonyju je bila Severna Koreja deležna blokade interneta. Odgovornost za to je prevzela skupina Anonymus, ki je v zgodovini že izvedla več odmevnih hekerskih napadov v ZDA. Kot so sporočili, kaznujejo Pjongjang zaradi napada na računalniški sistem Sonyja. Ta trditev, ki se je znašla na twitterju, še ni bila potrjena.

FBI je pretekli teden sporočil, da je napad na Sony izvedla skupina hekerjev, ki sama sebi pravi Varuhi miru (Guardians of Peace). Ta skupina naj bi bila povezana s podobnimi dejanji, za njo pa naj bi stala vlada Severne Koreje.

STA


Najbolj brano