Ameriška letala bombardirajo talibane na severu Afganistana

Ameriška letala so danes izvedla napade na položaje talibanov na severu Afganistana, potem ko so talibani v ponedeljek zavzeli mesto Kunduz. S tem so Američani priskočili na pomoč afganistanskim vladnim silam, ki so danes že sprožile protinapad za ponovno zavzetje tega strateško pomembnega mesta na severu države.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

KABUL > Predstavnik ameriške vojske v Afganistanu Brian Tribus je potrdil, da so ameriške sile izvedle letalski napad v Kunduzu, da bi tako "uničile grožnjo afganistanskim in koalicijskim silam". Ni pa povedal, ali afganistanskim vladnim silam morda pomagajo tudi ameriški vojaki na tleh.

Vladne sile naj bi sicer že beležile uspehe in zavzele nazaj dele mesta. Kot je povedal predstavnik tamkajšnje policije Sajed Sarvar Huseini, so že zavzeli stavbo poveljstva policije in zapora.

Posledice talibanskega bliskovitega zavzetja Kunduza za zdaj še niso povsem jasne, niti ni novic, kakšne so bile žrtve pri tem, še poroča dpa.

Talibani so sicer med drugim požgali sedež guvernerja in lokalnega sveta ter radio. Iz zapora pa so izpustili več sto zapornikov, tudi talibane.

Kunduz, pomembno trgovko središče s 300.000 prebivalci, ki leži na poti med prestolnico Kabul in Tadžikistanom, je sicer prvo glavno mesto kake afganistanske pokrajine, ki so ga talibani uspešno zavzeli po padcu njihovega režima leta 2001.

S tem so zadali pomemben udarec leto dni stari afganistanski vladi. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je ob lanski izvolitvi obljubil vrnitev miru v državo, ki jo že več kot 30 let pretresajo konflikti, od tega skoraj 14 let s talibani.

STA


Najbolj brano