Ameriška in kanadska letala prestregla več ruskih letal

Poveljstvo za zračno obrambo severne Amerike (Norad) je v petek sporočilo, da se je v sredo in četrtek več ruskih vojaških letal približalo zračnima prostoroma Kanade in ZDA, zato so jih letala obeh držav prestregla in prepričala v umik.

Ameriška lovca  F-22 sta prestregla dva ruska zračna tankerja IL-78, dva lovca Mig-31 in dva strateška bombnika s popularnim imenom “medved” Foto: Wikipedia
Ameriška lovca F-22 sta prestregla dva ruska zračna tankerja IL-78, dva lovca Mig-31 in dva strateška bombnika s popularnim imenom “medved” Foto: Wikipedia

WASHINGTON > Dva ameriška lovca sta v sredo prestregla šest ruskih letal, kanadska letala pa so v četrtek prestregla dva ruska strateška bombnika. Ameriški vojaški uradniki neuradno menijo, da je šlo za rusko izzivanje zaradi obiska ukrajinskega predsednika Petra Porošenka v Ottawi in v Washingtonu.

Norad sporoča, da so se ruska letala približale ameriškemu zračnemu prostoru na 55 navtičnih milj, kanadskemu pa na 40 navtičnih milj. Ameriška lovca z Aljaske F-22 sta prestregla dva ruska zračna tankerja IL-78, dva lovca Mig-31 in dva strateška bombnika s popularnim imenom “medved”.

Rusi niso delali težav in so malce zaokrožili ter se vrnili domov. Kanadčani pa so z lovskima letaloma CF-18 prestregli dva ruska “medveda” nad Beaufortovim morjem.

Dogodek ni nič novega, saj so Američani v zadnjih petih letih na podoben način pozdravili skupaj 50 ruskih letal. Večinoma bombnikov, čeprav jih toliko naenkrat še ni bilo.

STA


Najbolj brano