Ameriška arheologinja: IS služi z nelegalno trgovino umetnin

Skrajna skupina Islamska država (IS) po ocenah ameriške arheologinje Deborah Lehr z nelegalno trgovino ukradenih umetniških del in starin služi milijone dolarjev.

Skrajna skupina Islamska država (IS) po ocenah ameriške 
arheologinje Deborah Lehr z nelegalno trgovino ukradenih 
umetniških del in starin služi milijone dolarjev. Foto: Internet
Skrajna skupina Islamska država (IS) po ocenah ameriške arheologinje Deborah Lehr z nelegalno trgovino ukradenih umetniških del in starin služi milijone dolarjev. Foto: Internet

NEW YORK > Celotni izkupiček je težko izračunati, saj natančne statistike ne obstajajo, je za nemško tiskovno agencija dpa povedala ustanoviteljica združenja za starine Deborah Lehr.

Raziskave združenja razkrivajo, da so samo v Egiptu od leta 2011 ukradli več kosov umetnin, vrednih tri milijarde dolarjev. “Ko to primerjamo z Irakom in Sirijo, kjer je še več uničevanja in plenjenja, verjamemo, da so številke tam veliko večje,” pojasnjuje Lehrova.

Skrajneži so po njenih besedah uničili velike kose, manjše pa so odstranili in prodali, najpogosteje kar prek svetovnega spleta. Povpraševanja prihajajo med drugim iz Evrope, ZDA, Kitajske, Japonske in Zalivskih držav.

“Ne skrbi nas le uničenje kulturne dediščine, ampak tudi vidik zastraševanja, saj je to pokazatelj tega, da gre za kulturno čiščenje,” je med drugim še menila Lehrova.

STA


Najbolj brano