Američani vse bolj podpirajo vojno proti IS

Anketa ameriškega CNN ugotavlja rast deleža Američanov, ki podpirajo kopensko vojno proti Islamski državi (IS). Kar 57 odstotkov Američanov sicer ne odobrava ukrepov, ki jih je za boj proti islamskim skrajnežem v Iraku in Siriji doslej sprejel Obama, čeprav njegovo vodenje vojne proti teroristom na splošno podpira 54 odstotkov Američanov.

Predsednik ZDA Barack Obama Foto: STA
Predsednik ZDA Barack Obama Foto: STA

WASHINGTON > Novembra lani je 49 odstotkov Američanov menilo, da gre ZDA v vojni proti IS slabo. Sedaj jih je takega mnenja 58 odstotkov, med njimi kar 46 odstotkov privržencev demokratov.

Novembra lani je napotitev kopenskih enot proti IS podpiralo 43 odstotkov Američanov, 55 odstotkov jih je bilo proti. Sedaj jih je za kopensko vojno 47 odstotkov, proti pa polovica.

Kar 78 odstotkov Američanov meni, da je Barack Obama storil prav, ko je šel po avtorizacijo za uporabo sile proti IS v kongres, kljub dejstvu, da vojna traja že od lanskega poletja brez nove kongresne avtorizacije.

Obama je na tankem ledu tudi glede splošnega zaupanja v njegovo vodenje oboroženih sil ZDA. Delo, ki ga opravlja v vlogi vrhovnega poveljnika, podpira 51 odstotkov Američanov.

STA


Najbolj brano