Američani danes obeležujejo 15. obletnico napadov 11. septembra

Po ZDA danes potekajo številne slovesnosti v spomin na skoraj 3000 žrtev terorističnih napadov 11. septembra 2001, ki so jih izvedli teroristi Al Kaide v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji. Na dan spomina bosta predsedniška kandidata demokratov in republikancev Hillary Clinton in Donald Trump začasno prekinila kampanjo.

Po ZDA danes potekajo številne slovesnosti v spomin na 
skoraj 3000 žrtev terorističnih napadov 11. septembra 2001, 
ki so jih izvedli teroristi Al Kaide v New Yorku, Washingtonu in 
Pensilvaniji. Foto: Sean Adair
Po ZDA danes potekajo številne slovesnosti v spomin na skoraj 3000 žrtev terorističnih napadov 11. septembra 2001, ki so jih izvedli teroristi Al Kaide v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji. Foto: Sean Adair

NEW YORK > Največ žrtev je bilo v New Yorku, kjer so se teroristi z ugrabljenima potniškima letaloma zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC), ki sta se zrušili.

Na mestu tragedije je petnajst let kasneje spominski park, pod zemljo je muzej, zrasla je nova stolpnica WTC1, na vrh katere se lahko povzpnejo turisti.

V gradnji je tudi nov kulturni center, ki naj bi bil končan do leta 2020. Center, imenovan po podjetniku Ronaldu Perelmanu, ki je zanj odštel 75 milijonov dolarjev, bo s tremi dvoranami gostil plesne, operne, glasbene in gledališke umetnike, pa tudi filmski festival Tribeca.

Tretje letalo je strmoglavilo na ameriško obrambno ministrstvo, četrto pa je bilo predvideno za napad na kongresno palačo v Washingtonu, a se je med poskusom upora ugrabljenih potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji pri kraju Shanksville. Spominska slovesnost za 40 potniki in člani posadke bo tudi tam. Ameriška statistika medtem teroristov ne šteje.

Predsedniška kandidata, demokratka Clintonova in republikanec Trump, sta napovedala, da bosta spoštovala tradicijo in se bosta danes izogibala napadom drug na drugega. Tradicijo sta leta 2004 začela George Bush mlajši in John Kerry, nadaljevala pa Barack Obama in John McCain oziroma Mitt Romney.

Obama in McCain sta leta 2008 celo skupaj obiskala spominsko slovesnost v New Yorku, katere osrednji del je vedno branje imen vseh žrtev.

Predsednik Obama bo letos govoril v Pentagonu, kjer je med napadom umrlo 184 ljudi.

STA


Najbolj brano