Alitalia naj bi odpustila 2400 zaposlenih

Italijanski letalski prevoznik Alitalia naj bi nameraval odpustiti 2400 zaposlenih, so danes sporočili viri iz sindikalnih vrst. Če se bodo govorice izkazale za resnične, bo brez dela ostala petina Alitaliinega osebja. Vodstvo družbe, ki se sooča s finančnimi težavami, je sicer v četrtek vladi predstavilo načrt za izboljšanje poslovanja.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

MILANO > Med zaposlenimi, ki jih čaka odpoved pogodbe o zaposlitvi, naj bi bilo nekaj več kot 2000 članov letališkega osebja in približno 400 članov kabinskega osebja. Slednje je sicer zaščiteno z zagotovili o ohranitvi zaposlitve, ki pa bodo kmalu potekla.

Preostalo osebje naj bi moralo sprejeti drastične plačne reze, ki naj bi znašali do 28 odstotkov za pilote in do 32 odstotkov za stevardese. Sindikati so po razkritju informacij za 5. april napovedali stavko.

Vodstvo Alitalie je predstavnikom italijanske vlade in industrije v četrtek predstavilo načrt za izboljšanje poslovanja, ki ga trenutno zaznamuje predvsem izguba. Stroške poslovanja in delovne sile želijo znižati za milijardo evrov, povečati dohodek za 30 odstotkov in do konca leta 2019 spet poslovati dobičkonosno.

Italijanski letalski prevoznik je sicer lani zabeležil 460 milijonov evrov izgube, letošnje poslovno poročilo pa naj bi to številko povečalo še za 140 milijonov evrov. Krediti, ki so jih banke že podaljšale, se bodo družbi iztekli konec meseca.

STA


Najbolj brano