Alija bodo danes pokopali v domačem Louisvillu

Slovitega boksarskega šampiona Mohameda Alija bodo pokopali danes v rojstnem mestu Louisville, kjer bo tudi spominska slovesnost. Manjšo pogrebno slovesnost v krogu družine so pripravili včeraj. Sprevod s posmrtnimi ostanki Mohameda Alija bodo v povorki popeljali po ulicah Louisvilla, da se bodo vsi lahko poslovili od njega.

Mohamed Ali
Mohamed Ali 

LOUISVILLE > Na trikratnega svetovnega boksarskega prvaka v težki kategoriji se bodo z govori med drugimi spomnili nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, komik Billy Crystal in športni novinar Bryant Gumbel.

Mohamed Ali je umrl v soboto star 74 let. Boksarska in kulturna ikona je boksarske ringe zapustil leta 1981, tri leta pozneje pa so mu diagnosticirali parkinsonovo bolezen, najverjetneje kot posledico poškodb, ki jih je utrpel v boksarski karieri. Leta 1999 ga je znana ameriška športna revija Sports Illustrated proglasila za športnika stoletja, BBC pa za športno osebnost stoletja.

Bil je trikratni svetovni prvak v težki kategoriji in olimpijski prvak v poltežki kategoriji. V zadnjih letih je bil zaradi zdravstvenih težav večkrat v bolnišnici, predlani kar dvakrat, januarja lani pa je imel hudo okužbo sečil.

Ali, ki velja za najboljšega boksarja v težki kategoriji vseh časov, se je rodil 17. januarja 1942 v Louisvillu v zvezni državi Kentucky kot Cassius Marcellus Clay, leta 1964 pa se je preimenoval po pridružitvi islamski verski organizaciji Nation of Islam, leta 1975 je tudi prevzel sunitsko islamsko vero. Bil je tudi borec za človekove pravice.

STA


Najbolj brano