Ali bo štorija o zasoljeni ceni rovinjskega kapučina škodovala hrvaškemu turizmu?

Štorija o dveh rovinjskih kapučinih za 9,5 evra, ki sta jih v Roxy baru plačala turista, je zakrožila po družabnih omrežjih in odmeva tudi v tujih medijih, predvsem nemških. Hrvaški turistični delavci že opozarjajo na morebitno škodo, ki jih taki odmevni primeri lahko povzročijo hrvaškemu turizmu, opozarjajo pa tudi, da tovrstne gostinske prakse dvojnih cen za turiste in domačine, niso etične.

Štorija o dveh rovinjskih kapučinih za 9,5 evra, ki sta jih v 
Roxy baru plačala turista, je zakrožila po družabnih omrežjih 
in odmeva tudi v tujih medijih, predvsem nemških. Foto: Ana Cukijati
Štorija o dveh rovinjskih kapučinih za 9,5 evra, ki sta jih v Roxy baru plačala turista, je zakrožila po družabnih omrežjih in odmeva tudi v tujih medijih, predvsem nemških. Foto: Ana Cukijati

ROVINJ > Hrvaške inšpekcije pravijo, da imajo lastniki lokalov pravico določiti cene po svoji volji, tudi 1000 kun (131 evrov) ali več za eno kavo, če so to zapisali v ceniku. Ker je lastnik Roxyja kapučino zaračunal po ceniku, ki je na voljo na mizah na terasi lokala, v njegovem ravnanju ne vidijo nič spornega.

Odpira pa se vprašanje, ali je etično udariti bolj po žepu tiste turiste, ki so tujci. Prav tako med številnimi hrvaškimi turističnimi delavci po pisanju časnika Glas Istre že kroži mnenje, da tak odmevni primer na začetku turistične sezone res ni najboljša popotnica za prihajajočo turistično sezono. V časniku poudarjajo tudi, da rovinjska štorija ni osamljeni primer na Hrvaškem, zakrožili so že podobni primeri diskriminatorne politike cen (tujec vs. domačin) v Dubrovniku in na Hvaru.

Z rovinjskimi kapučini se ukvarja tudi inšpekcija hrvaškega ministrstva za turizem, ali so zaznali kakšne kršitve, bo znano naslednji teden.

Med turističnimi delavci je bil najbolj neposreden direktor istrskega turističnega združenja Denis Ivošević, ki je za Glas Istre povedal: “Vse cene v gostinskih lokalih morajo biti enake tako za domačine kot za turiste, vse preostale prakse so nezakonite in v nasprotju z načeli evropske konvencije o človekovih pravicah.”

Spletno uredništvo


Najbolj brano