Alfano za podobne dogovore kot s Turčijo tudi z afriškimi državami

Italijanski notranji minister Angelino Alfano se je v pogovoru za britanski Financial Times zavzel, da bi Evropska unija podobne dogovore, kot ga je glede vračanja beguncev dosegla s Turčijo, sklenila tudi z afriškimi državami.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano se je zavzel, da bi 
Evropska unija podobne dogovore, kot ga je glede vračanja 
beguncev dosegla s Turčijo, sklenila tudi z afriškimi državami. Foto: Wikipedia
Italijanski notranji minister Angelino Alfano se je zavzel, da bi Evropska unija podobne dogovore, kot ga je glede vračanja beguncev dosegla s Turčijo, sklenila tudi z afriškimi državami. Foto: Wikipedia

RIM > Po dogovoru s Turčijo, ki se je začel izvajati v ponedeljek, EU Turčiji v zameno za šest milijard evrov lahko vrača neregularne migrante. Za vsakega vrnjenega migranta pa se je unija zavezala, da bo sprejela enega sirskega begunca, ki živi v Turčiji.

Alfano je poudaril, da je za EU nujno, da zajezi migracijske tokove z učinkovitejšimi mehanizmi vračanja. "Če vračanje ne bo delovalo, potem bo padla celotna migracijska agenda (predsednika Evropske komisije Jean-Clauda) Junckerja," je dejal italijanski minister.

Opozoril je predvsem na problem vzdrževanja migrantov, ki jih najverjetneje čakajo odločbe za vrnitev v njihove domovine. "Koliko od teh več 10.000 ljudi lahko imamo? Če jih ne bomo vračali, bomo morali zgraditi zapore ali pa bo sistem razpadel," je dejal Alfano.

V Italijo je lani preko Sredozemskega morja prispelo okoli 154.000 migrantov. Okoli 15.000 so jih na podlagi dvostranskih dogovorov s severnoafriškimi državami vrnili nazaj v njihove domovine. Alfano je pri tem večkrat pozval, da bi tovrstni dogovori morali biti bolj učinkoviti in dogovorjeni na ravni celotne EU.

Menil je tudi, da bi morali na migrantskih poteh vzpostaviti čim več centrov za obravnavo migrantov, da bi jim pojasnili, da bodo poslani nazaj.

Potem ko se je zaprla balkanska migrantska pot, se Italija vse bolj boji, da bi se begunski tok preusmeril preko njenega ozemlja. V prvih treh mesecih tega leta so zabeležili kar 85-odstotno povečanje prihodov migrantov v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Večina prišlekov izvira iz afriških držav, a je med njimi tudi vse več Sircev, je še povedal Alfano v pogovoru za Financial Times.

STA


Najbolj brano