Evakuacija iz Alepa je ustavljena

Evakuacija civilistov in borcev iz sirskega Alepa je ustavljena, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal sirski varnostni vir, ki pravi, da je opozicija kršila dogovor. Ustavitev evakuacije so za nemško tiskovno agencijo dpa potrdile tudi humanitarne organizacije in opazovalci.

Alep Foto: Wikipedia
Alep Foto: Wikipedia

ALEP > “Evakuacija je ustavljena, ker vojska ni spoštovala pogojev dogovora,” je za AFP povedal neimenovani varnostni vir.

Dobro obveščeni Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, prav tako poroča, da je evakuacija ustavljena.

V regiji naj bi prišlo do več eksplozij, vzrok za to še ni znan. S streljanjem naj bi začeli uporniki, poroča dpa.

Pripadniki režima so sporočili, da so evakuacijo ustavili, ker so uporniki “zapuščali mesto s talci.”

Evakuacija civilistov in upornikov iz Alepa se je začela v četrtek. Prvi poizkus evakuacije v sredo je padel v vodo, saj se je nadaljevalo obstreljevanje, ki je trajalo do četrtka zjutraj.

Mednarodni odbor Rdečega križa je medtem sporočil, da je čez noč vzhodni del sirskega mesta Alep zapustilo več tisoč civilistov in borcev. Vodja zdravnikov in prostovoljcev, ki sodelujejo pri evakuaciji, Ahmed al Dbis, je ocenil, da je vzhodni Alep zapustilo okrog 6000 ljudi, med njimi je bilo tudi 250 ranjenih in 250 bolnih ljudi.

Sirska tiskovna agencija pa je poročala, da je v zadnjih 24 urah Alep zapustilo več kot 8000 civilistov in upornikov.

Na evakuacijo še vedno čaka več tisoč Alepčanov. Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da na transport čaka 50.000 ljudi, humanitarne organizacije poročajo o 70.000 ljudeh.

STA


Najbolj brano