Albanska policija oblega “kraljestvo konoplje”

Albanska policija je poslala več kot 400 policistov v vas Lazarat na jugu Albanije, ki zaradi praktično industrijske proizvodnje marihuane velja za "kraljestvo konoplje". Za racijo so se odločili po sredinem incidentu, ko je bil v strelskem obračunu s tamkajšnjimi kriminalci ubit policist, še dva pa sta bila resno ranjena.



 Foto: Pu Koper
Foto: Pu Koper

TIRANA > Policiste v današnji raciji spremljajo tudi vojaški helikopterji. Preganjajo sicer 21 osumljencev, ki so policiste, ko so skušali v sredo vstopiti na njihovo območje, napadli s strojnicami in celo protitankovskimi raketami.

Albanska policija je že prijela enajst osumljencev za napad, v katerem je bil v sredo ubit en pripadnik posebnih enot policije, nekdanji vojak, ki je služil tudi na Natovi misiji v Afganistanu. Ranjena sta bila še dva policista, ki pa nista v smrtni nevarnosti.

Albanska policija se je za nadzor Lazarata z lokalnimi kriminalnimi skupinami spopadla že pred letom dni. Spopadi so tedaj trajali pet dni. A kriminalci so zdaj ponovno vzpostavili nadzor nad območjem in obnovili proizvodnjo mamil.

Glede na ocene italijanske policije se v Lazaratu letno proizvede okoli 900 ton marihuane, ki na črnem trgu dosega vrednost 4,5 milijarde evrov. To je enako tretjini bruto domačega proizvoda Albanije.

STA


Najbolj brano