Al Kaida v Jemnu prevzema odgovornost za napad na Charlie Hebdo

Teroristična mreža Al Kaida v Jemnu je v danes objavljenem video posnetku prevzela odgovornost za napad na francoski satirični tednik Charlie Hebdo. Eden od voditeljev te skupine je dejal, da je šlo za maščevanje, ker je časnik objavil karikature islamskega preroka Mohameda.

Teroristična mreža Al Kaida v Jemnu je prevzela odgovornost za napad na francoski satirični tednik Charlie Hebdo.
Teroristična mreža Al Kaida v Jemnu je prevzela odgovornost za napad na francoski satirični tednik Charlie Hebdo. 

PARIZ, SANA > “Mi, Al Kaida na Arabskem polotoku, prevzemamo odgovornost za to operacijo kot maščevanje za glasnika Alaha,” je v videoposnetku dejal eden voditeljev te teroristične skupine Naser al Ansi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad naj bi glede na to video sporočilo naročil sam voditelj Al Kaide Ajman al Zavahiri, sicer pa da so ga načrtovali oni in tudi financirali, še poroča AFP.

“Heroji so bili izbrani in so se odzvali,” je dejal al Ansi. Ob posnetkih pokola na sedež tednika Charlie Hebdo v Parizu, ki je terjal 12 mrtvih, je dodal, da so “mudžahidi maščevali spoštovanega preroka in poslali jasno sporočilo vsem, ki si drznejo napadati islamske svetinje”.

Skupina Al Kaida na Arabskem polotoku je nastala leta 2009 z združitvijo jemenske in savdske veje te teroristične mreže. Trenutno velja za eno najnevarnejših terorističnih celic in Washington je proti njenim voditeljem izvedel že številne napade z brezpilotnimi letali.

Pokol na sedežu Charlie Hebdoja sta izvedla brata Kouachi. Eden od njiju je bil pred časom tudi v Jemnu in naj bi se uril skupaj s tamkajšnjimi borci Al Kaide. Ob pokolu karikaturistov sta vzklikala “maščevala sva preroka”.

Minuli petek je imam Islamske države (IS) Abu Saad al Ansari sporočil, da je za smrtonosni napad na Charlie Hebdo odgovorna Islamska država. “Začeli smo z operacijo v Franciji, za katero prevzemamo odgovornost. Jutri bo na vrsti Velika Britanija, ZDA in druge,” je dejal v iraškem mestu Mosul, ki ga nadzira IS.

STA


Najbolj brano