Al Kaida grozi Franciji z novimi napadi

Al Kaida na Arabskem polotoku, na katero sta se sklicevala brata Kouachi, napadalca na satirični tednik Charlie Hebdo, je v petek zvečer zagrozila Franciji z novimi napadi. Eden od verskih vodij teroristične organizacije je v video posnetku opozoril Francoze, da ne bodo varni, dokler bodo napadali muslimane, Alaha in preroka Mohameda.

 Amedyja Coulibalyja  je policija  ubila v judovski trgovini v Parizu, kjer je zadrževal talce. Na begu pa je še vedno njegovo 26-letno dekle Hayat Boumeddiene, ki naj bi bila vpletena tudi v umor policistke v Parizu.
Amedyja Coulibalyja je policija ubila v judovski trgovini v Parizu, kjer je zadrževal talce. Na begu pa je še vedno njegovo 26-letno dekle Hayat Boumeddiene, ki naj bi bila vpletena tudi v umor policistke v Parizu.  

PARIZ > V videu je govoril Harith al Nadhari, ki je eden od pristojnih za šeriatsko pravo v teroristični organizaciji, je sporočil ameriški center za nadzor spletnih strani islamistov SITE.

Video so objavili nekaj ur po krvavem koncu dveh dram s talci, ki je sklenil tri dni nasilja in negotovosti po treh terorističnih napadih v Franciji, ki so ob treh napadalcih zahtevali življenja še 17 ljudi, 20 je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ni pa v imenu organizacije prevzel odgovornost za napade. “Nekateri sinovi Francije so bili nespoštljivi do preroka, zato je skupina vernih vojakov Alaha šla nadnje, jih naučila spoštovanja in mej svobode izražanja,” je dejal. “Ne bojijo se smrti, iščejo mučeništvo v imenu Alaha,” je dodal, pri tem pa verjetno mislil na brata Cherifa in Saida Kouachija, ki sta v sredo v napadu na uredništvo časnika Charlie Hebdo ubila 12 ljudi.

Cherifa Kouachija, ki je dejal, da ga je poslala Al Kaida na Arabskem polotoku oziroma njena veja v Jemnu, in njegovega brata, ki se je uril pri Al Kaidi v Jemnu, so v petek ubile varnostne sile, potem ko sta se s talcem zatekla v tiskarno severovzhodno od Pariza.

Z njima povezanega Amedyja Coulibalyja je policija skoraj sočasno ubila v judovski trgovini v Parizu, kjer je zadrževal talce. Francoski televiziji BFM-TV je povedal, da je prejel navodila od Islamske države in da je bil pri operaciji usklajen z bratoma Kouachi. Da so povezani, so v petek potrdili tudi policijski viri.

V trgovini je po lastnih navedbah nekaj ur zadrževal 17 talcev. Po lastnih trditvah je štiri ubil ob vdoru v trgovino. Da to verjetno drži, je danes potrdilo francosko tožilstvo. Sedem ljudi, med njimi trije policisti, so bili ranjeni.

Na begu pa je še vedno njegovo 26-letno dekle Hayat Boumeddiene, ki naj bi bila vpletena tudi v četrtkov umor policistke v Parizu.

STA


Najbolj brano