Aktivisti v Siriji: Ameriško-ruska prekinitev ognja drži

Premirje v Siriji, o katerem sta se v petek po večurnih pogajanjih dogovorili ZDA in Rusija, kljub manjšim kršitvam na začetku drži, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Damask Foto: Wikipedia
Damask Foto: Wikipedia

ALEP > Prekinitev ognja, ki je stopila v veljavo v ponedeljek ob 18. uri po srednjeevropskem času, v večini delov države drži.

“V prvih urah premirja smo zabeležili nekaj kršitev,” je povedal vodja observatorija Rami Abdel Rahman ter dodal, da “od polnoči kršitev ni, pa tudi nobene civilne žrtve nismo zabeležili”.

“Menim, da je to dober začetek premirja,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še pripomnil vodja observatorija s sedežem v Veliki Britaniji, ki zbira informacije s pomočjo mreže aktivistov v Siriji.

Še pred polnočjo so sicer na nekaterih območjih v rokah upornikov v osrednji provinci Hama izvedli nekaj zračnih napadov.

Prav tako je observatorij poročal o spopadih med ekstremisti Islamske države ter rivalskimi uporniki na območju al Kalamun na ruralnem območju prestolnice Damask. Žrtev ni bilo. Trenutno premirje sicer ne vključuje Islamske države in z Al Kaido povezanih milic.

Mir je danes prevladoval tudi v Alepu, ki je v petletnem sirskem konfliktu veljal za ogromno bojišče, je še povedal lokalni aktivist Abdel Muneim Džuneid.

“Prvič po več mesecih je bila noč tiha. Nismo slišali nobenih preletov letal ali napadov,” je preko Facebooka povedal Džuneid za dpa.

V petek sta ZDA in Rusija po 13 urah pogajanj šefov diplomacij obeh držav sklenili ambiciozen dogovor o premirju v Siriji, ki med drugim vključuje vojaško sodelovanje na terenu.

Gre sicer že za drugo sklenjeno premirje med ZDA in Rusijo letos. Prvič je premirje stopilo v veljavo februarja, a ni držalo dolgo.

Sirski observatorij je danes tudi sporočil, da je sirska državljanska vojna v dobrih petih letih zahtevala že več kot 300.000 žrtev. Med 301.781 ubitimi je več kot 86.000 civilistov, od tega 15.099 otrok in 10.018 žensk.

Po navedbah observatorija je bilo v konfliktu, ki je izbruhnil marca 2011, ubitih 52.359 upornikov, 59.006 sirskih vojakov in 48.048 borcev, ki se borijo na strani režima, med drugim iz Iraka, Irana in Libanona. Islamska država in Fatah al Šam (nekdanja Fronta al Nusra) sta izgubili 52.031 borcev, navaja AFP.

STA


Najbolj brano