Ajatola Hamenej zahteva savdsko opravičilo za smrti med hadžom

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej je danes od Savdske Arabije zahteval opravičilo za tragedijo ob koncu hadža oziroma romanja muslimanov v Meko, v kateri je življenje izgubilo 769 romarjev, od tega najmanj 144 Irancev. Iran je sicer že pred tem ostro kritiziral organizacijo hadža in pomanjkljivo varnost med romanjem.

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej je danes od 
Savdske Arabije zahteval opravičilo za tragedijo ob koncu 
hadža oziroma romanja muslimanov v Meko, v kateri je 
življenje izgubilo 769 romarjev, od tega najmanj 144 Irancev.  Foto: Wikipedia
Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej je danes od Savdske Arabije zahteval opravičilo za tragedijo ob koncu hadža oziroma romanja muslimanov v Meko, v kateri je življenje izgubilo 769 romarjev, od tega najmanj 144 Irancev.  Foto: Wikipedia

TEHERAN > “Namesto da prelagajo odgovornost, naj Savdijci prevzamejo svojo odgovornost ter se opravičijo muslimanom sveta in žalujočim družinam,” je ajatola Ali Hamenej dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na iranske medije.

Iranski voditelji so ostro kritizirali savdske oblasti zaradi pomanjkljive varnost med hadžom, poleg tega pa so pod vprašaj postavili zmožnost Rijada, da ustrezno organizira vsakoletno romanje.

Nekaj ur pred Hamenejevimi izjavami je savdski zunanji minister Adel al Džubeir zavrnil iranske kritike in je Teheran pozval, naj tragedije ne izkorišča v politične namene.

Iranski kulturni minister Ali Džanati naj bi sicer vodil iransko delegacijo, ki bi v Savdski Arabiji pomagala pri preiskavi, kaj se je zgodilo s 323 Iranci, za katere Teheran trdi, da jih še pogrešajo. A Rijad po poročanju iranskih medijev delegaciji vizumov še ni izdal.

V soboto je Teheran savdskega veleposlanika že tretjič od četrtkove tragedije poklical na razgovor, da bi Rijad pozval k tesnejšemu sodelovanju pri preiskavi tragedije.

V četrtek je med obredom, ko so v Mini blizu Meke ob prvem dnevu ejd al adhe oziroma kurban bajrama romarji s kamenjem obmetavali enega od treh stebrov, ki predstavljajo satana, prišlo do prerivanja. V kaosu je nato življenje izgubilo najmanj 769 ljudi, še 934 je bilo ranjenih.

Tradicionalnega romanja v Meko se je letos udeležilo približno dva milijona muslimanov z vsega sveta.

STA


Najbolj brano